Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Stalni sezonac imat će mirovinsko i nakon ljeta

Ministar rada Mirando Mrsić i ministar turizma Veljko Ostojić predstavili su dvije nove mjere - 'Stalni sezonac' i 'Rad i nakon ljeta' - za koje očekuju da će olakšati uvjete i potpore za sezonski rad u turizmu.

Stalni sezonac imat će mirovinsko i nakon ljeta

Mjerom Stalni sezonac država će poslodavcu do šest mjeseci godišnje sufinancira trošak doprinosa za produženo mirovinsko osiguranje stalnim sezonskim radnicima izvan turističke sezone. U slučaju da radnik ne prihvati posao u narednoj sezoni, dužan je vratiti uplaćene doprinose produženog osiguranja, dok je uvjet za poslodavca da, uz zadržavanje broja stalno zaposlenih radnika, na neodređeno vrijeme zaposli 20% stalnih sezonaca godišnje. 

Mjera Rad i nakon ljeta omogućava poslodavcima korištenje svih potpora i mjera HZZ-a. Dakle za ostvarivanje potpore, poslodavcu se po novom, prati samo prosječan broj radnika zaposlenih na ugovor o radu na neodređeno radno vrijeme. Ukoliko želi daljnjih godinu dana zadržati radnika za kojeg na početku sezone u trenutku zapošljavanja nije koristio potporu, a koji mu se unutar sezone pokazao kvalitetnim, može za istog bez prijave i povratka radnika u evidenciju HZZ-a podnijeti zahtjev za korištenje potpore

Potpore za zapošljavanje dodjeljuju se u obliku subvencija za plaće i iznose 50% godišnjeg troška bruto plaće za malog i srednjeg poslodavca, a 30% za velikog poslodavca. Poslodavci moraju uredno isplaćivati plaće i doprinose te ostale obveze prema državi.

'Trošak države za doprinose mjesečno bi bio 500 do 600 kuna po zaposlenom, a 19.500 kuna bruto godišnje za 50 postotno, odnosno oko 11.500 kuna bruto za 30-postotno subvencioniranje plaće u mjeri Rad i nakon ljeta', rekao je Mrsić.

Izvor: tportal 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.