Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

I u Vijeću EU-a štrajkaju zbog plaća

Štrajk je organiziran 48 sati prije summita EU-a na kojem će se razgovarati o višegodišnjem proračunu EU-a za razdoblje od 2014. do 2020.

I u Vijeću EU-a štrajkaju zbog plaća

Države članice koje više uplaćuju u proračun EU-a nego što iz njega dobivaju, uključujući Njemačku, Nizozemsku i Veliku Britaniju, traže veća smanjenja plaća europskih službenika jer i same države članice moraju štedjeti.

Sindikati pak upozoravaju da, ako se to provede, ‘europske institucije više neće moći izvršavati svoje zadaće dizajniranja, sastavljanja i provedbe budućih politika’.

‘Cilj je da se šefovima država i vlada pošalje jasan signal da se iza brojki koje bi potkraj tjedna mogli dogovoriti nalaze ljudi koji ovdje rade’, rekao je sindikalist Simon Coates.

Njemački list Die Welt objavio je u nedjelju da tisuće visokih europskih dužnosnika imaju osnovnu plaću od 18.370 eura na mjesec, dok njemačka kancelarka Angela Merkel zarađuje 16.359 eura na mjesec.

Glasnogovornik EK Antony Gravili odgovorio je na to da Merkel dobiva i dodatke zahvaljujući kojima zarađuje 25.000 eura na mjesec, koliko ne dobiva nijedan europski dužnosnik.

Izvor: HRT

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.