Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

7 kvaliteta dobrih zaposlenika

Iako je radno iskustvo važno, zaposlenike moraju krasiti i neke druge vještine i kvalitete. Upravo te vještine podjednako kvalificiraju i mlade ljude bez radnog iskustva da pokažu svoje umijeće i opravdaju povjerenje poslodavca koji ih je odlučio zaposliti.

7 kvaliteta dobrih zaposlenika

Dobrog zaposlenika pored radnog iskustva i tehničkih vještina odlikuju i brojne karaktrene vrline te organizacijske sposobnosti. To je ‘paket’ koji poslodavac traži.

Ako tražite posao, provjerite koje od ovih vještina već sada posjedujete i svakako ih pokušajte ukratko opisati prilikom sastavljanja molbe za posao. Ako već imate radnog iskustva, naglasite i ove vještine, ukoliko ih posjedujete, kako biste poslodavcu dokazali da ste osoba na koju se u potpunosti može osloniti.

 Ako ste pak poslodavac, dobro proučite ovaj popis – neka vam posluži kao vodič prilikom zapošljavanja.

Vještine koje moraju posjedovati menadžeri:

  • Sposobnost definiranja prioriteta
  • Iskustvo u timskom radu
  • Organizacijske sposobnosti
  • Uspješno rješavanje problema
  • Samosvijest
  • Proaktivnost
  • Uvjerljivost/utjecajnost
  • Uspješno donošenje odluka
  • Volja za učenjem
  • Informatička pismenost

Vještine koje moraju krasiti zaposlenike:

1) Komunikativnost

U užem smislu uključuje elokventnost spoobnost slušanja i pismenost, a poslodavcima je to posebno važno. Važna je i socijalna inteligencija: zaposlenik mora razumijeti svoju poziciju u tvrtki, kolege i namjere strateških partnera, ne samo ono što klijenti govore već i ono što je skriveno između redova.  

2) Prisebnost u stresnim situacijama 

Uredu, nitko nije potpuno imun na stres, ali zadržavanje prisebnosti u stresnim okolnostima i pod pritiskom rokova je važno. U nepovoljnim okolnostima posebno su dragocjeni zaposlenici koji uspijevaju ostati ‘hladne glave’, brzo pronaći rješenje, prilagoditi se novonastalim okolnostima i brzo reorganizirati.

3) Entuzijazam

Ova osobina posebno je važna kod novih zaposlenika i onih koji još nemaju radnog iskustva. Iza nje krije se želja za učenjem i dokazivanjem, što rezultira kvalitetnim obavljanjem posla. Entuzijazam utječe i na kreativnost i sposobnost donošenja kvalitetnih odluka.

4) Donošenje odluka

Zaposlenici koji imaju sposobnost uspješno rješavati probleme nisu samo dobri stratezi već i osobe koje će znati donijeti najbolju moguću odluku u nepredvidivim ili stresnim situacijama kada se traže brže reakcije. Za poslodavca to znači da ne mora, pored svog posla, igrati ulogu ‘mikromenadžera’ ili ‘dežurnog policajca’.

5) Organiziranost

Ovo je važna osobina neovisno o vrsti posla i pokazuje da zaposlenik posjeduje samodisciplinu i poštuje rokove. Organiziranost sama po sebi ne znači mnogo, ali daje naslutiti da će osoba biti profesionalna i produktivna.

6) Poštenje

Poštenje znači i da je osoba svjesna svojih vrlina i mana, ne boji se pogriješiti ili preuzeti odgovornost te posjeduje visok stupanj lojalnosti. Poštenoj osobi možete vjerovati i pokazuje poštovanje.

7) Dopadljivost

Svaki novi zaposlenik vjerojatno će morati surađivati s drugim zaposlenicima. Stoga, ako želite prijateljski nastrojenu osobu s kojom je lako surađivati i koja zna raditi u timu, to je pun pogodak. Svaki kandidat koji želi postati važna karika u poslovanju, osoba je koju ozbiljno treba uzeti u obzir.

Izvor: Mashable

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.