Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Hrvati u Austriju, Rumunji i Bugari u Hrvatsku

Stotinjak radnika iz Bugarske i Rumunjske moglo bi se u Hrvatskoj zaposliti već do kraja ove godine.

Hrvati u Austriju, Rumunji i Bugari u Hrvatsku

Velika Britanija i Njemačka zasada su jedine europske zemlje koje su najavile da će uvesti ograničenja na zapošljavanje hrvatskih građana.

Nasuprot njima, interes za hrvatskim radnicima već su pokazale Austrija, Češka i Slovačka koje još samo čekaju srpanj i službeni ulazak Hrvatske u Europsku uniju, piše Profitiraj.

Prema informacijama koje je objavio Poslovni dnevnik, Austrijance najviše zanimaju hrvatski ugostiteljski djelatnici. Već iduće zime, početkom skijaške sezone, na austrijskim bi se skijalištima moglo zaposliti oko 300 hrvatskih ugostitelja s dobrim poznavanjem njemačkog jezika. Osim toga, austrijsko bi tržište moglo biti otvoreno i našim fizioterapeutima, inženjerima ICT-a, strojarstva i građevine. Česi i Slovaci zainteresirani su pak za hrvatske liječnike!

Mobilnost radne snage čeka i dio hrvatskih poslodavaca, uglavnom onih koji su i dosad računali na radnike iz inozemstva, za koje su postojale i kvote o uvozu strane radne snage. Tako bi se već do kraja ove godine u Hrvaskoj moglo zaposliti stotinjak radnika iz Bugarske i Rumunjske.

Hrvatski zavod za zapošljavanje podsjeća kako je Velika Britanija još ranije najavila ograničenje na zapošljavanje radnika iz Hrvaske na minimalno dvije godine. Najave o ograničenjima iz Njemačke pak nisu stopostotne – ta je zemlja već najavila da će hrvatski zdravstveni radnici, ICT inženjeri, tehničari, ugostitelji i hotelijeri te vodoinstalateri i električari biti dobrodošli.

U sklopu Eures projekta, koji omogućava zapošljavanje radnika iz EU u Hrvatskoj i naših radnika u Uniji, biti će organizirana i strukovna usavršavanja deficitarnih djelatnika iz Hrvatske u Njemačkoj.

Izvor: profitiraj.hr 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.