Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Žene uspješnije u stvaranju povezanosti i umrežavanju

Tvrtke koje bilježe rast prihoda i profita imaju žene barem na jednom od rukovodećih mjesta.

Žene uspješnije u stvaranju povezanosti i umrežavanju

Nova istraživanja sugeriraju da novoosnovane tvrtke koje pokreću žene ili u kojima su pripadnice ljepšeg spola na rukovodećim mjestima brže napreduju. Ipak, svega 7,1% žena nalazi se na čelu uspješnih vodećih američkih kompanija, piše vodeći američki časopis za poduzetnike Entrepreneur pozivajući se na istraživanje Dow Jones VentureSource lista.

Uspješnija tvrtka ima više direktorica

Žene su mnogo češće na rukovodećim položajima u uspješnim tvrtkama koje se bave informacijskim tehnologijama, poslovanjem i financijskim uslugama, potrošačkim uslugama i zdravstvenom industrijom.

U neuspješnim tvrtkama tih istih branši broj muških rukovoditelja je prevladavao, pa su znanstvenici za list Dow Jones VentureSource zaključili da tvrtka u kojima ima više ženskih direktora bolje posluju.

No, kada su u pitanju tvrtke koje se bave robom široke potrošnje, energetikom i komunalnim uslugama te osnovnom industrijom, spolna diferencijacija na rukovodećim položajima ne igra nikakvu ulogu.

Istraživanje je isto tako pokazalo da su na čelu tvrtki koje idu u inicijalnu javnu ponudu češće žene. Čak 75% tvrtki koje su izašle na burzu od 2003. imalo je u rukovodećem kadru više žena. Od 70% tvrtki koje su preuzimale druge tvrtke ili su se pak spajale s drugima također su imale žene direktore. Također, u tvrtkama koje bilježe rast prihoda i profita imaju žene barem na jednom od rukovodećih mjesta. 

“Ovo istraživanje pokazuje da, u nekim slučajevima, zapošljavanje žena na rukovodećim položajima može poboljšati koeficijente tvrtke za uspjeh”, rekla je Maryam Haque, viši znanstveni analitičar u Dow Jones VentureSource. “U industriji rizičnog kapitala gdje je vjerojatnije da će tvrtka uspjeti ova studija pokazuje da spolna raznolikost na izvršnim radnim mjsestima može biti prednost”, dodaje Haque.

Sljedećih nekoliko godina žene bi mogle zavladati najjačim svjetskim tvrtkama, posebice onima koje se obraćaju mladim ljudima, poput društvenih mreža, ali mogle bi isto tako postati i pokretači svjetskog gospodarstva kroz poduzetništvo koje u posljednje vrijeme sve češće ima premisu ženskoga u sebi.

“Vjerujem da je povezanost među zaposlenicima žila kucavica svake kompanije, kaže Sheryl Sandberg, izvršna direktorica Facebooka. “Osnove života, a i biznisa su povezanost sa klijentima, partnerima, zaposlenicima i obitelji. Prema mom iskustvu žene grade i održavaju čvršće i ustrajnije veze od muškaraca i spremnije su i inteligentnije integrirati osobne veze u profesionalno okruženje”, istaknula je Sandberg.

Društvene mreže

Koliko su žene umrežene i povezane dokazuje i statistika sa socijalnih mreža. Čak 62% poruka na Facebooku pošalju žene, žene češće od muškaraca pišu statuse i komentiraju tuđe aktivnosti. Žene također imaju više prijatelja na društvenim mrežama i provode na njima više vremena od muškaraca. 

“Izgradnja jakih osobnih i profesionalnih veza oduvijek je bio moj prioritet. Upravo mi je to pomoglo da pronađem izvrsne ljude za vodeće pozicije u Facebooku, njih nisam tražila tradicionalnim identifikacijskim metodama za pronalazak direktora niti formalnim regrutacijskim procesima, već ispitujući puls svoje vlastite mreže prijatelja. Upravo taj proces sve češće koriste žene koje traže suradnike na visokim pozicijam i ispostavilo se da je to i brža i efikasnija metoda”, napominje Sandberg. 

Čavrljanje na internetu ili intervjuiranje potencijalnih zaposlenika uz kavicu u obliženjem kafiću mogu puno više otkriti o potencijalnom posloprimcu nego klasične metode selekcije. 

Izvor: Poslovni dnevnik  

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.