Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Senzibilna tematika o kojoj se (pre)malo govori

Iza pojmova kao što su 'restrukturiranja' i 'transformacija' kriju se vrlo složeni procesi i prakse, koje na poslodavca ostavljaju jednako snažan dojam kao i na zaposlenika. Stoga će ova delikatna tema zauzimati posebno važno mjesto na 'HRDays – Empowering people' konferenciji koju 14. i 15. ožujka u Rovinju organiziraju portal MojPosao i tvrtka SELECTIO.

Senzibilna tematika o kojoj se (pre)malo govori

Restrukturiranje tvrtke nikada ne ide jasno definiranim okvirima jer je u pitanju proces koji uključuje prilagodbu organizacije stalno promjenjivim tržišnim okolnostima. Iz tog razloga, tvrtke moraju biti inovativne kako bi bile u korak s tržištem.

„Smisao restrukturiranja i transformacije jest pronaći inventivan model koji će vam omogući komparativnu prednost. Upravo o takvim modelima koji su za naša tržišta bili nekonvencionalni, a koje smo mi u tvrtki primijenili, ću govoriti o mojem izlaganju”, kaže Ivan Bartulović, direktor ljudskih potencijala u CEMEX Hrvatska, koji će na HRDays konferenciji 14. ožujka održati predavanje na temu 'Restrukturiranje i transformacija organizacije'.

Poslodavac nije socijalna ustanova, ali... 

“Upravljanje ljudskim resursima u uvjetima krize, o čemu zapravo namjeravam govoriti, samo po sebi jest i mora biti inovativno jer u protivnom stabilnost poslovanja tvrtke ozbiljno dolazi u pitanje”, kaže Bartulović i napominje kako je posebno delikatan i slojevit proces restrukturiranja zbrinjavanje radnika.
 
“Poslodavac (iz realnoga sektora) nije i ne može bit socijalna ustanova, te u tom smislu ne bi trebao preuzeti ulogu države, jer bi to značilo da nešto s državnim aparatom zbilja nije u redu. No Poslodavac bi trebao sagledati cjelokupni kontekst i pronaći oportuno rješenja za obje strane, ali na sustavan način. Taj sustav najčešće podrazumijeva da se u ovim procesima stvori okvir koji se izdiže iznad zakonskog minimum”, smatra Bartulović čije je iskustvo u strateškom menadžmentu ljudskih resursa te upravljanju zaštitom i sigurnosti na radu u industrijskim kompanijama prepoznato 2011. godine kada je primio prvu nagradu za Najbolju HR praksu u Hrvatskoj. Osim toga, veliko priznanje njegova rada su i tri globalne nagrade za inicijative i postignuća iz područja zaštite i sigurnosti na radu.
 
“Svaki proces može se napraviti na pravi način, a to je onda kada ga radite dosljedno, transparentno i s kredibilitetom, rekao bi da je upravo ovo posljednje presudno kod procesa zbrinjavanja. Mišljenja sam da se o ovoj tematici u Hrvatskoj, bez obzira što je itekako aktualna, jako malo priča te da je ova tema i dalje svojevrsni tabu”, kaže Bartulović i zaključuje kako ga u tom smislu raduje ovogodišnja konferencija, koja bi trebala progovoriti i o toj senzibilnoj tematici.  

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.