Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Bravo! Čak 54% Hrvata ne krade na poslu!

Jeste li ikada s posla otuđili kemijsku olovku, koristili radno vrijeme za obavljanje privatnih poslova ili prisvojili tuđu poslovnu ideju? Portal MojPosao upravo je to istražio u anketi provedenoj na više od 500 ispitanika.

Bravo! Čak 54% Hrvata ne krade na poslu!

Pohvalno, čak 54% ispitanika tvrdi da nikada nisu otuđili nešto s posla.

Ipak, njih 33% napominje da znaju neke koji jesu nešto otuđili.  „Znam neke koji to uvijek rade“, kaže jedan od ispitanika, a druga ispitanica prepričava svoje iskustvo s 'kolegom kradljivcem': „Zaustavila sam ga i savjetovala da to nije uredu, da to vrati i da to više ne radi!“

Jedan ispitanik prepričava kako su u njegovoj tvrtki kolege krali prašak: „A moji nadređeni na palete praška. Postali su međusobno kumovi pa su sve zataškali. Danas su direktori, supervizori…“

Među ovim ispitanicima je i njih 21% tvrde da ne znaju nikoga tko je nešto otuđio s posla.  „Zaštitar na porti radi kompletan pretres svakog zaposlenika“, objašnjava jedan ispitanik u čijoj tvrtki je krađa nepoznat pojam.

Među ispitanicima koji su ipak nešto otuđili s posla, njih 21% otuđilo je uredski materijal, uglavnom gumice i olovke.

„Uzmem koji put fascikl ili post it ili neku sitnicu koju se jednostavno ne sjetim kupiti u dućanu“, kaže jedan od ispitanika, a ima i onih koji, čini se, nemaju srama: „Uzimam sve što stignem, laptop, ergonomsku stolicu, dvije palete robe“, kaže jedan od ispitanika.

Ispitanici priznaju da ponekad otuđe i 'selotejp', 'par listova A4 papira' te 'tu i tamo koju čašu' – 'ništa bitno uglavnom', zaključuju.

Tek nešto manje ispitanika, njih 20%, otuđilo je vrijeme (za obavljanje prihvatnih poslova). Neki od njih pravdaju to mišljenjem da 'nisu dovoljno plaćeni', a drugi koriste radno vrijeme za 'odlazak liječniku'.

Jedan ispitanik zaključuje: „Ako mogu raditi za tvrtku neplaćeno za vrijeme godišnjeg, mogu raditi za sebe za vrijeme tvrtke“.

Proizvod tvrtke otuđilo je svega 4% ispitanika koji ističu da 'kradu sve što stignu'. „Kradu oni mene, ja kradem njih“, kaže jedan od ispitanika.

Poslovnu ideju otuđilo je tek 2% ispitanika.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.