Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Gradonačelnici Londona i Seattlea na posao idu biciklom

Mislite li da Boris i Mike nemaju dovoljno novaca da si priušte automobil, i to ne bilo kakav?

Gradonačelnici Londona i Seattlea na posao idu biciklom

Gradonačelnik Londona Boris Johnson kao glavno prijevozno sredstvo za odlazak na posao koristi bicikl. I ne samo to, Boris smatra da bicikli civiliziraju gradove. Stoga je vrlo ponosan da je korištenje bicikla kao prijevoznog sredstva u njegovom gradu prošle godine poraslo za značajnih 15%, ali on ne misli stati na toj brojci već  najavljuje proširenje mreže biciklističkih staza skroz do predgrađa Londona.

Drugi gradonačelnik velegrada koji svakodnevno biciklira na posao je gradonačelnik Seattlea Mike McGinn. Mike još od vremena kad je bio aktivist “gura” ideju o zatvaranju pojedinih ulica za automobile u korist javnog prijevoza i prijevoza biciklom. Uz to, Mike se pobrinuo za djelatnike koji na posao dolaze biciklom pa im je u gradskoj vijećnici osigurao Seattlea dovoljno parkirnih mjesta, tuševa i alate za eventualne popravke bicikla.

Kako razvoj gradova i država definitivno obuhvaća i razvoj zdravstveno, ekološki i ekonomski prihvatljivog sustava prijevoza – što sve prijevoz biciklom jest – građani ovu komponentu sve više uzimaju u obzir prilikom izbora svojih političkih predstavnika.

Nadalje, otvara se još jedna zanimljiva tema. Istraživanja (1) pokazuju da je u Hrvatskoj prosječna zaposjednutost osobnog automobila približno 1.3 putnika, dok je u EU ta brojka 1.5. 

Stoga, posve opravdano, možemo postaviti pitanje svima koji automobil smatraju statusnim simbolom i izabiru ga kao glavno prijevozno sredstvo, čak i kad su vremenske prilike za vožnju biciklom najpovoljnije: “Mislite li da Boris i Mike nemaju dovoljno novaca da si priušte automobil, i to ne bilo kakav?”

U svakom slučaju, oba palca gore za Borisa i Mikea. I za sve one koji biraju bicikl.

(1) “Više putnika u manje automobila”Ivan Grgurević, Fakultet prometnih znanosti, Zagreb

Izvor: bikemyday

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.