Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Zakon o radu trebali bismo usuglasiti do 1. srpnja

"Dobili smo inicijalne komentare i očekujem da bismo do kraja mjeseca mogli imati konačnu verziju, koju ćemo zatim uputiti u proceduru i na usvajanje“, istaknuo je Marko Krištof na HR Days konferenciji, u Rovinju.

Zakon o radu trebali bismo usuglasiti do 1. srpnja

U nastavku HR Days konferencije koja se 14. i 15. ožujka održava u Rovinju, sudionicima se obratila Martina Bajs, voditeljica razvoja zaposlenika u VIPnet-u, koja je govorila o integraciji dviju kompanija, opisujući konkretan primjer spajanja VIPnet-a i Bnet-a.

 „Mora postojati veza između osobnih i korporativnih vrijednosti jer svatko želi raditi posao koji ga ispunjava“, zaključila je Bajs i posebno naglasila ulogu menadžera koji trebaju biti uzor u njegovanju korporativne kulture.

Poseban interes sudionika konferencije pobudilo je predavanje Marka Krištofa, pomoćnika ministra rada, koji je prezentirao što nam donosi novi Zakon o radu.

„Zakon je trenutno na konzultacijama s Europskom komisijom. Dobili smo inicijalne komentare i očekujem da bismo do kraja mjeseca mogli imati konačnu verziju, koju ćemo zatim uputiti u proceduru i na usvajanje“, istaknuo je Krištof i najavio da bi do 1. srpnja tekst Zakona trebao biti usuglašen. Inače, zanimljiv je podatak da se, od usvajanja 'novog' Zakona o radu 1995., zakonsko rješenje mijenjalo čak 15 puta.

Izmjene zakona pobudile su veliki interes među gostima konferencije, ali neki od njih podsjetili su Krištofa da je moguće imati 'najbolji zakon na svijetu', ali da se izmjenama zakona ne transformira (sporo) pravosuđe, odnosno suci. „Kada se donese novi zakon, sud o istoj odredbi može zauzeti novo pravno stajalište. Definitivno nam je cilj educirati suce, ali i poslodavce i sindikate jer su većina radnih sporova upravo kolektivni sporovi koji se zatim 'cjepkaju' na male sporove“, zaključio je Krištof.

Posljednje današnje predavanje pripalo je britanskoj predavačici Sue Mathews s Oxford Brookes University, koja je govorila o strateškim transformacijskim alatima za senior menadžere.

„Ako želite da ljudi promijene svoje fundamentalno ponašanje, komunikaciju s kolegama i klijentima, to nije nešto što ih možete naučiti u učionici. Možete naučiti principe, ali prava fundamentalna promjena kontinuirano je iskustvo i nije jednostavna“, naglasila je Mathews te istaknula da coach ne kreira samo obrazac ponašanja već kreira mogućnosti, zbog čega ga učenik uvijek želi slijediti. 

"Moja najdraža riječ od četiri slova nije 'shop' (kupovati), već 'plan'", naglasila je Mathews i podsjetila da je dobro planiranje prvi korak u uočavanju propusta. "Prošlost ne mijenja ništa, ali utječe na budućnost", zaključila je predavačica i podsjetila sudionike da napredak počinje učenjem na vlastitim greškama.

Prvi dan konferencije završava s tri paralelne radionice: „Vizija x Plan x Coaching = Transformacija“; „HR portal kao središnji alat u promjeni poduzeća“; „Upravljanje talentima – oslobađanje ljudskih potencijala“.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.