Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Životopis od ‘Ž do A’ u 80 natuknica! (2. dio)

Potraga za poslom je stresna, a konkurencija velika. Stanje na tržištu rada poslodavcima omogućava veliki priljev prijava za posao i lakši odabir. Vi možete biti njihov izbor.

Životopis od ‘Ž do A’ u 80 natuknica! (2. dio)

Nastavljamo sa savjetima koji će vam pomoći u sljedećim izazovima: 

  • kako pronaći posao,
  • kako otkriti što (potencijalni) poslodavac želi,
  • kako sastaviti sažetak životopisa,
  • zašto kreirati online životopis! 

11) Što učiniti prije prijave na oglas?

Jednom kada ste pronašli oglas za posao, važno je da ga detaljno pročitate kako biste dobili sve potrebne informacije. Provjerite gdje je sjedište kompanije, datum do kada je potrebno poslati životopis i ostalo. Ako mislite da postoje neki važni detalji koji nisu navedeni, nazovite tvrtku za više informacija.

12) Informirajte se o radnoj poziciji

Prije nego krenete s prilagodbom životopisa, informirajte se o radnoj poziciji za koju se prijavljujete. Tek tada moći ćete procijeniti jeste li kvalificirani za posao ili ne. Svakako obratite pažnju na svoje dosadašnje radno iskustvo i kako vam isticanje pojedinim poslova može pomoći da dobijete ovaj.

13) Upoznajte potencijalnog poslodavca

Napravite istraživanje o tvrtki u kojoj želite raditi. Kada prikupite informacije o potencijalnom poslodavcu nemojte zaboraviti provjeriti i koja je vizija/misija tvrtke. Poslodavcima je važno da to razumijete. Također provjerite, ako imate mogućnost, kakva klima i organizacijska kultura vladaju u tvrtki.

14) Ako želite stalni posao…

Prijavljujete li se na oglas za posao na kojem biste htjeli dugo raditi, trebate pažljivo odabrati potencijalne poslodavce kojima ćete poslati životopis. Izaberite one tvrtke koje već imaju ‘staža’ u poslovnom svijetu, raspitajte se među poznanicima o pojedinim tvrtkama.

15) Smišljanje kratkog sažetka u životopisu

Sažetak, kako i samo ime kaže, mora biti kratak. Uvodno možete naglasiti svoje kvalifikacije, radno iskustvo, vještine, jezik…sve ovisi o tome što je poslodavcu, koji je objavio oglas, bitno znati. U sažetku ne morate navesti svoj cilj – očito, želite da vas pozovu na razgovor i želite dobiti posao.

Kada želite nešto posebno istaknuti, najprije promislite je li poslodavac zainteresiran za tu informaciju ili nije. Primjerice, ako se prijavljujete na oglas za posao u kojem je posebno važna informatička pismenost, bilo bi dobro da upravo to istaknete u prvoj rečenici.

16) Zamolite prijatelje za pomoć

U sastavljanju životopisa mogu vam pomoći Savjeti, ali prijatelji. Kontaktirajte prijatelje koji su se uspjeli zaposliti temeljem svoje molbe i životopisa, kako biste dobili ideju za pisanje vlastitog. Važno: Nemojte doslovno preuzimati rubrike ili redoslijed informacija iz tuđeg životopisa već ga uvijek prilagodite sebi!

17) Koristite kvalitetan papir

Za neke ćete poslove (oglase) životopis morati poslati poštom, stoga povedite računa o kvaliteti papira. Naravno, ne morate koristiti najkvalitetniji papir, ali vodite računa da je njime lako rukovati, kako bi se čitatelj mogao koncentrirati na sadržaj životopisa.

18) Pokušajte čitati između redova

U oglasu za posao, možete biti sigurni, postoje i neke stvari koje ‘nisu izrečene’, a koje će igati ključnu ulogu u izboru budućeg zaposlenika. Zbog toga pokušajte što bolje istražiti tvrtku, kako biste eventualno mogli naslutiti ono što je ‘skriveno između redova’. To može uvelike povećati vaše šanse za zaposlenje.

19) Unesite svoj životopis u online bazu životopisa

Danas postoji mnoštvo potencijalnih poslodavaca, a svaki od njih do zaposlenika dolazi na drugačiji način. Zbog toga je najbolje biti ‘sveprisutan’. Na taj način možete nastaviti svoju potragu za poslom, a istovremeno povećavate šanse da će poslodavac kontaktirati vas. Svoj profil na portalu MojPosao možete otvoriti da bude vidljiv poslodavcima.

20) Prilikom sastavljanja životopisa koristite 'ključne riječi'

Kada kreirate online životopis, najbolje je koristiti ‘ključne riječi’ kako bi vas pronašlo što više potencijalnih poslodavaca. Mnogi poslodavci koriste online baze životopisa kako bi pronašle zaposlenika. Bazu pretražuju unošenjem ključnih riječi. Što bolje ‘ključne riječi’ imate, veća je šansa da će vas poslodavac pronaći u ponuđenim rezultatima svog pretraživanja. 


Izvor: inspirationfeed 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.