Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Izazovi prilikom spajanja kompanija

„Spajanje kompanija vrlo je zahtjevan i sveobuhvatan proces koji ne završava potpisom ugovora ili drugim formalno - pravnim postupkom. Naprotiv, to je tek početak procesa koji podrazumijeva zajednički rad, kontinuirano usklađivanje i međusobnu razmjenu iskustava i znanja.“

Izazovi prilikom spajanja kompanija

Zajednička korporativna kultura vrlo je važna i potrebno ju je svjesno izgrađivati. Očituje se u svakodnevnom radu, suradnji, ritualima i navikama kompanije i ako postoje različitosti potrebno ih je 'približiti'. Upravo o tome govorila je Martina Bajs, voditeljica razvoja zaposlenika u VIPnet-u, na „HR Days – Empowering people“ konferenciji koja se 14. i 15. ožujka održala u Rovinju, u organizaciji portala MojPosao i tvrtke SELECTIO.

„Prvi korak u stvaranju zajedničke korporativne kulture je definiranje zajedničkih ciljeva – strategije, misije, vizije te korporativne vrijednosti koje će integrirana kompanija njegovati. Mi u Vipnet-u to smo napravili kroz radionice s cjelokupnim menadžmentom kompanije pri čemu smo zajednički definirali kakvi želimo biti. S jedne strane interno tj. u odnosu s kolegama, a s druge strane i prema našim korisnicima. S tim procesom nastavljamo na radionicama za sve zaposlenike“, objašnjava Martina Bajs koja napominje da je prilagođavanje obostrani proces, čak i ako je razlika u veličini i snazi kompanija koje se spajaju velika.

„Za manje kompanije se obično kaže da su brže i jednostavnije, a za veće da su pouzdanije. Cilj je naći dobar balans i pri tome izvući najbolje iz oba sustava. U tome glavnu riječ imaju zaposlenici koji su otvoreni u komunikaciji, orijentirani na rješenja i teže kvaliteti“, smatra Bajs koja primjer komplementarnosti objašnjava na slučaju VIPnet-a.

„Proizvodi i usluge i nove tehnologije, a samim time i kompetencije stručnjaka, sjajno se nadopunjavaju. Upravo je to bio i jedan od glavnih razloga akvizicije – korisnicima ponuditi cjelovit paket telekomunikacijskih i televizijskih usluga i biti im prvi izbor u komunikaciji.“ 

Ipak, Bajs naglašava kako je prilikom 'spajanja' kompanija nužno voditi računa i o zaposlenicima kod kojih taj proces može izazvati osjećaj nesigurnosti: „ U tome veliku ulogu igra komunikacija koja mora biti znatno češća i prije svega otvorena. Veliku ulogu u procesu prilagodbe igra i komunikacija od strane menadžera, ali i odjela HR-a i Internih komunikacija. Kolegama jako pomažu i drugi kolege na radnom mjestu.“

Upravo iz tog razloga VIPnet je zaposlenicima tijekom procesa integracije dodijelio buddy-je, a to su bili Vipnetovi talenti, prepoznati kao potencijal za buduće voditelje. Buddy-ji su imali zadatak novim kolegama pomoći oko snalaženja u novom radnom okruženju. „Osim toga, otvaranjem novog poslovno tehnološkog  objekta, omogućili smo većini kolega  boravak u istim radnim prostorima u kojima se sastanci, osim u moderno opremljenim dvoranama, mogu održavati i u udobnim naslonjačima ili sobama za odmor i relaksaciju. Poticanjem neformalne komunikacije i radnog okruženja potičemo i kreativnost, a to je u periodu promjena od velikog značaja“, zaključuje Bajs koja je na konferenciji održala predavanje pod nazivom ‘Integracija dviju kompanija – put prema zajedničkoj korporativnoj kulturi’.             

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.