Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Životopis od ‘Ž do A’ u 80 natuknica! (3. dio)

Potraga za poslom je stresna, a konkurencija velika. Stanje na tržištu rada poslodavcima omogućava veliki priljev prijava za posao i lakši odabir. Vi možete biti njihov izbor.

Životopis od ‘Ž do A’ u 80 natuknica! (3. dio)

Kvalitetan životopis nije teško sastaviti. Vodite se idejom da svaki životopis mora biti: 

  • kratak
  • jasan
  • pregledan
  • lako čitljiv
  • istaknite svoje vještine i obavezno ih potkrijepite dokazima! 

21) Mudro birajte naslove rubrika i istaknite bitno

Kako ljudi, koji pregledavaju životopise, nemaju puno vremena, pažljivo birajte naslove rubrika i pojmove koje ćete naglasiti (zvanje, dosadašnje radne pozicije ili važne aktivnosti u kojima ste sudjelovali, ukoliko nemate radnog iskustva…). Prilikom opisa vlastitih postignuća koristite upečatljive riječi, jake glagole, izbjegavajte fraze… Vještim odabirom riječi privući ćete pažnju na sebe i omogućiti poslodavcu da u kratko vrijeme dozna što više o vama.

22) Provjerite tekst životopisa

Jedna jedina greška može ‘otpisati’ i najbolji životopis. Sve dobro prekontrolirajte. Dvaput. Zamolite nekog drugog da također pročita vaš životopis (greške teže uočavamo sami).

23) Kako skratiti životopis?

Kako mnogi poslodavci nemaju vremena ili strpljenja čitati životopise od nekoliko stranica, bilo bi dobro da životopis pišete u natuknicama. Na taj način grupirate podatke i ističete ono bitno. Poslodavac koji želi saznati detalje imati će priliku to doznati kada vas pozove na razgovor za posao. U svakom slučaju, potrudite se da čitanje vašeg životopisa poslodavcu bude ugodno iskustvo, a ne mučenje. Što je životopis ‘tečniji’, to je veća šansa da ćete ući u uži izbor.

24) Utvrdite redoslijed rubrika

Kada je u pitanju izbor redoslijeda rubrika, imajte na umu da na prvom mjestu (prva stranica) moraju biti istaknute najvažnije informacije. Koje su to informacije ovisi o vama i onome što vi smatrate bitnim, ali i o tekstu oglasa za posao. Primjerice, ukoliko poslodavac ističe u oglasu da mu je poznavanje stranih jezika najvažnije, tu ćete kategoriju istaknuti. Posebno mjesto rezervirajte za svoja postignuća i vještine koje (ukratko) možete potkrijepiti dokazima.

25) Odredite svoj pravac.

U životopisu možete dati naslutiti neke stvari, što će poslodavcu olakšati razumijevanje vas i pravca u kojem želite usmjeriti svoju karijeru. To je uvijek korisna informacija. Poslodavci, naime, rado zapošljavaju ljude koji imaju planove i znaju što žele postići u svojoj karijeri/životu. Isticanje vlastitih profesionalnih ciljeva može biti mudra odluka.

26) Font

Postoje fontovi koji otežavaju čitanje kao i oni zahvaljujući kojima je čitanje dokumenata ‘mačji kašalj’. Odaberite jednostavan font. Zanemarite pomodnost i ono što je ‘lijepo’ jer je puno važnije da je ‘čitko’! Unatoč svemu što vam drugi govore, držite se tradicije: veličina fonta 11 ili 12, prored i pol, Arial ili Times New Roman. Točka.

27) Termin razgovora za posao

Jedna od korisnih informacija koju možete uvrstiti u svoju molbu su i vaši slobodni termini za razgovor za posao. Uvijek je dobro naglasiti da se možete prilagoditi. Ako ste zaposleni, a stalo vam je do toga da dobijete posao na koji se prijavljujete, možete napomenuti do kada traje vaše radno vrijeme te da ste na raspolaganju prije/nakon tog termina. Uvijek je profesionalno pokazati (budućem) poslodavcu da cijenite svog aktualnog poslodavca. Držite mobitel kraj sebe – nikad ne znate kada ćete primiti poziv na intervju. Također na vrijeme osigurajte preporuke.

28) Popis vještina

Nije dovoljno jednostavno pobrojati vještine već navesti kakvu korist vaš (budući) poslodavac od toga može imati, kako biste privukli njegovu pažnju. Zato je toliko važno istaknuti postignuća na bivšim radnim mjestima!

29) Uvijek budite usmjereni na ono pozitivno

Izbjegavajte isticanje informacija koje se mogu negativno interpretirati, bilo da ste u pitanju ili vaše iskustvo. Isto pravilo vrijedi i na razgovoru za posao. Kada krenu pitanja o bivšim poslodavcima, sačuvajte dostojanstvo i nemojte govoriti negativno o njima (čak i ako su to zaslužili).

30) Fotografija

Većinu poslodavaca ne zanima kako izgledate već koliko ste sposobni. Hoćete li staviti fotografiju u životopis ili ne, vaš je osobni izbor. Ukoliko procjenjujete da to ima smisla, učinite tako, ali nećete pogriješiti ukoliko fotografiju izostavite. 


Izvor: inspirationfeed

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.