Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Generacijske razlike na poslu

Dobili ste novog šefa. Koji je puno mlađi od vas. Je li to problem?

Generacijske razlike na poslu

Stariji zaposlenici teže se prilagođavaju promjenama, mlađi više teže ravnoteži između privatnog i poslovnog života. To je tek jedna razlika između predstavnika Y generacije i baby boom-era.

'Sukob' generacija na poslu nešto je što smo vjerojatno svi imali priliku doživjeti. Jeste li se zbog toga ikada našli u situaciji koja vam nije bila po volji? Smatrate li da su mlađi zaposlenici manje lojalni i brzopleti, a stariji pouzdani, ali previše tradicionalni? Sudjelujte u našem istraživanju na temu Dobne predrasude na tržištu rada i otkrijte nam jeste li ikada imali mlađeg šefa i je li vas to smetalo? Ili vam je potpuno svejedno što je netko stariji/mlađi od vas, dokle god je kompetentan?

Sa svakom novom generacijom…ništa novo!

Svaka generacija razvija se pod utjecajem ekonomskih, političkih i društvenih događanja, a to utječe i na njihov način rada.

Iako nije fer predstavnika svake pojedine generacije promatrati isključivo kroz stereotipe, razumijevanje ključnih razlika među generacijama može doprinijeti boljoj raspodjeli zadataka na poslu i svakome omogućiti da razvoju tvrtke doprinosi na svoj specifičan način.

Naime, brojne studije rađene na ovu temu već su pokazale da različiti stavovi i vrednovanje posla doista ovise o dobi zaposlenika. Primjerice, predstavnici X generacije pokazuju manje lojalnosti kompaniji od baby boom-era, očekuju brže napredovanje i više su orijentirani za sebe.

Te karakteristike ne moraju nužno biti mane, ali ponekad mogu uzrokovati tenzije na radnome mjestu, posebno među zaposlenicima ili u timovima.

Baby boom-eri, primjerice, mogu vjerovati da su predstavnici X generacije nestrpljivi te da lakomisleno odbacuju dobre i provjerene strategije, dok X generacija može smatrati kako se baby boom-eri  previše trude reći 'pravu stvar pravoj osobi' i da se presporo prilagođavaju promjenama. Predstavnici Y generacije i jednima i drugima mogu ostaviti dojam 'razmaženih derišta' dok njima pak svi stariji kolege mogu djelovati cinično i negativno.

To, naravno, ne znači da je suradnja nemoguća. Generacijski 'šarene' tvrtke mogu biti u velikoj prednosti pred ostalima jer imaju sve na jednome mjestu: zdravu dozu opreza, razigranost, kreativnost, ali i malo cinizma koji će ukazati da stvari nisu uvijek 'crne' ili 'bijele'.  

Nemojte diskriminirati - izvucite najbolje od svakoga i iskorisite to na najbolji mogući način! 

Izvor: American Psychological Association 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.