Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Student iz Hrvatske otkrio kako je raditi u Facebooku

FER-ovac Ivo Sluganović proveo je dvije godine u Facebooku, a sada je otkrio kako je za njih počeo raditi i što je sve tamo naučio. Ovog ljeta imat će praksu u Google

Student iz Hrvatske otkrio kako je raditi u Facebooku

Mladi Ivo Sluganović student je 5.godine FER-a i paralelno 3.godine Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

FER je odabrao jer se još od osnovne škole bavio programiranjem, a na početku studiranja shvatio je kako ga izrazito zanima ekonomska znanost. Zajedno s nekoliko prijatelja s fakulteta vodi Natjecateljsko programiranje na FER-u gdje studentima prenose iskustva koja su stekli tijekom višegodišnjih natjecanja.

Također je aktivan u studentskoj udruzi eSTUDENT gdje je prošao sve razine i radio na velikom broju različitih projekata. Tako je stekao vrijedna iskustva koja su mu koristila kada je dva ljeta proveo na praksi u Facebooku u Kaliforniji. 

Put do Facebooka

Ivo se još tijekom srednje škole počeo natjecati u programiranju i osvajao brojne međunarodne nagrade. Ističe kako je Hrvatska u takvim tipovima natjecanja uvijek među prvih nekoliko zemalja u svijetu. S obzirom da ih za natjecanja pripremaju studenti koji sami također imaju iskustva u natjecanjima,  povezao se s natjecateljem koji ga je predložio za praksu u Facebooku u kojem je i sam radio i bio prvi Hrvat koji se zaposlio u Facebooku.   

Rekruteri su mu se javili i krenuli su intervjui koji su se sastojali od 3-4 telefonska poziva. 

„Prvi razgovor najčešće je netehnički, s ljudima iz ljudskih potencijala, gdje vas ispituju općenite stvari o CV-u, o interesu za praksu, budućim planovima i slično. Važno je pokazati da ste zainteresirani i komunikativni te da ćete se, ukoliko dođete na praksu, znati snaći i u situacijama koje vam nisu poznate. “ , ističe Ivo te dodaje kako se od kandidata ne očekuje da zna sve nego je važno pokazati da možete brzo razmišljati, smisleno i s razumijevanjem.

Radna okolina u Facebooku 

„ Facebook se jako trudi ne biti “korporacija”. Hijerarhija nije duboka niti stroga, uredi ne postoje i potpuno je normalno doći do nečijeg stola (bez obzira o tome radi li se npr. o nadređenom tvog nadređenog) i popričati o projektu na kojem radiš..“, nastavlja mladi student koji je dobio priliku života probati kako je to zaista raditi u Facebooku.

Što se prostora kompanije tiče, sve je prilagođeno zaposlenicima gdje se mogu odmoriti i opustiti ukoliko osjete potrebu za time, igrati biljar, ili jednostavno sjesti na fotelju i ne raditi ništa.

Ivo o svom šefu i osnivaču Facebooka, Marku Zukerbergeru, ima samo najljepše riječi. Karakterizira ga pristupačnost i izrazita sposobnost da motivira i potiče zaposlenike da rade što bolje.

Savjeti za praksu izvan Hrvatske

„ Za početak, ne postoji samo Facebook. Idite na praksu, posebno tijekom ljeta. Vani ljudi ni ne razmišljaju hoće li ići na praksu - jedino se pitanje gdje. U Kanadi nekoliko fakulteta imaju princip studiranja gdje studenti 4 mjeseca imaju predavanja, a onda 4 mjeseca idu na praksu i tako u krug. Nakon četiri godine, novcem koji zarade kroz praksu plate si preddiplomski studija (koja je iznimno visoka, kao i u SAD-u), ali ujedno s fakulteta izađu s iskustvom iz nekoliko različitih vrhunskih poduzeća!“ , savjetuje studente Ivo i ističe kako se tijekom tih nekoliko mjeseci stekne veliko iskustvo nakon kojeg je puno lakše učiti za fakultet. 

„ I ako ne programirate još od srednje škole, to nije razlog da se ne aktivirate sada i vrlo brzo nadoknadite propušteno - programeri su trenutno (a bit će i u skoroj budućnosti) toliko traženi da se tvrtke moraju natjecati iznimno visokim plaćama, fleksibilnim radnim vremenima, super prehranom, teretanama i slično.“ , komentira te dodaje da je važno tijekom fakulteta uključiti se u što više projekata i studentskih udruga. 

Izvor: dnevnik.hr

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.