Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Posao uz studiranje? Prihvatite izazov!

Iako je u pitanju dobra praksa koja se studentima oduvijek preporučala, u vrijeme krize i velike nezaposlenosti upravo bi vas 'studentsko' radno iskustvo moglo 'spasiti' od (duljeg) razdoblja nezaposlenosti.

Posao uz studiranje? Prihvatite izazov!

Treba naglasiti da nemaju svi studenti mogućnost raditi tijekom studiranja, ali oni kojima fakultet ostavlja dovoljno slobodnog vremena (posebno studenti završnih godina) tu bi praksu trebali vrlo ozbiljno shvatiti i iskoristiti. 

Prednosti rada uz studiranje: 

  • Novac je bitan, ali nije presudan faktor. 
  • Radno iskustvo imate priliku stjecati u opuštenijoj atmosferi (od studenta se očekuje manje).
  • Stvorili ste listu profesionalnih kontakata i prije nego što ste službeno stupili na tržište rada. 
  • Teorijsko znanje upotpunjujete praktičnim što vam olakšava učenje. 
  • Posao u struci može vam pomoći u izboru specijalizacije te jasnije sagledate svoje mjesto u branši. 

Naravno, rad uz studiranje ima i svoju nezgodnu stranu, a to je da - uzima vrijeme. Fakultetske i radne obaveze nije jednostavno uskladiti. Osim toga, postoji opasnost da se 'polakomite' za zaradom i zapostavite ili pak potpuno zanemarite svoje studentske obaveze. Stoga je dobro pripremiti se.

Priprema za prvi studentski posao:  

1) Nemojte birati bilo kakav posao

Iako je svako radno iskustvo dragocjeno, pokušajte pronaći posao koji je na tragu vašeg budućeg zvanja, kako biste teoriju upotpunili praksom. Ovo je jedinstvena prilika da se pokušate povezati s ljudima u struci i savladati osnove svog budućeg zvanja. 

2) Iskoristite preporuke profesora

Vjerojatno već sada možete pobrojati dva ili tri profesora koje smatrate posebno kvalitetnima i za čije ste kolegije posebno zainteresirani. Zamolite ih za savjet i preporuku. Mladi ljudi često zaboravljaju da su upravo profesori njihovi prvi profesionalni kontakti i da im mogu otvoriti mnoga vrata. 

3) Mudro rasporedite vrijeme 

Iako poslodavci imaju razumijevanja za studentske obaveze, vodite računa o tome da se ne možete uvijek 'izvlačiti' na fakultet. Jednako tako, profesori neće uvijek imati razumijevanja za vaše izostanke zato jer radite. Ukoliko vam studiranje uzima puno vremena, potražite posao koji možete raditi od kuće ili svega par sati dnevno. Imajte na umu da ćete puno toga morati nadoknađivati vikendima. 

4) Ostanite u kontaktu s kolegama 

Kontakt s kolegama je bitan za motivaciju, ali i praćenje svih bitnih informacija koje ste radi poslovnih obaveza možda propustili. Na listi kontakata uvijek je dobro imati jednu 'marljivu pčelicu' koja prati sva predavanja i od koje ćete moći posuditi bilješke, doznati sve informacije o rokovima, promjenama termina i sl. 

5) Nagradite se kada ostvarite cilj 

Ovo je odlična navika koja će vam dati snage da izdržite tempo na koji ste se obvezali. 

6) Osigurajte uvjete za učenje 

Kako za učenje imate na raspolaganju manje vremena od kolega koji ne rade, morat ćete puno nadoknađivati što znači da ćete u kraće vrijeme morati savladavati veću količinu gradiva. To znači da će vaše dosadašnje metode učenja možda izgubiti na efikasnosti pa ćete morati pronaći nove tehnike kako u manje vremena naučiti više gradiva. 

7) Nađite vrijeme za odmor 

Nakon dinamičnog radnog dana glava će vam možda biti prepuna informacija i htjet ćete samo malo mira za sebe. Priuštite si pauzu prije nego što se posvetite drugim obavezama kako ne bi došlo do 'sindroma izgaranja'. 

8) Potpora obitelji i prijatelja je važna 

Roditeljima se može činiti da zbog posla zapostavljate fakultet - zamolite ih za razumijevanje i potporu. Imaju vas pravo kritizirati ako se ispostavi da ste zagrizli 'preveliki zalogaj', ali dok to još nije slučaj, zamolite ih da ne 'pušu na hladno'. 

9) Čak i kada je teško, uživajte u svom izboru 

Radno iskustvo je neprocjenjivo, posebno u studentskim danima. Osim što vam daje priliku da uskladite teoriju i praksu te na kvalitetniji način pristupite gradivu, ispitima, diskusijama s profesorima, radno iskustvo ulijeva samopouzdanje. Mladi koji završe fakultet i traže svoj prvi posao obično misle da 'ništa ne znaju' - vi nećete imati taj osjećaj. Čak i ako ste radili posao koji nema veze s vašim obrazovanjem, imajte na umu da u svakom poslu stječete univerzalne vještine koje će vam uvijek dobro doći. 

Za više savjeta na ovu temu pročitajte što biste trebali imati na umu tijekom školovanja i kako tražiti posao friško nakon školovanja

Izvor: wikiHow; Top universities

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.