Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Kako je Nikola dobio posao u Googleu

Googleaš u Dublinu Nikola Stolnik za Netokraciju otkriva: Kako do posla u Googleu?

Kako je Nikola dobio posao u Googleu

Kako 'obični dečko' iz Zagreba dobije priliku raditi u tvrtki kao što je Google? Nikola sebe opisuje kao 'tipičnog dečka iz Zagreba koji voli ono što radi', a što je igrom slučaja dovelo do odlične profesionalne prilike:

"Diplomirao sam na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, nakon čega sam na Sveučilištu u Zagrebu stekao i MBA diplomu. Odmah sam nakon fakulteta počeo raditi u reviziji,  što, priznajem, baš i nije bilo sjajno. To je bila prilika koja mi se ukazala odmah nakon fakulteta, ali nikad nisam 'srastao' s tom vrstom posla. Srećom, uvijek sam se bavio webom, kreirao sam internetske stranice, provodio sate i sate istraživajući nove tehnologije i pratio sam online trendove. Svoje sam slobodno vrijeme provodio kreirajući svoj prvi ozbiljni web projekt, Vidiovo.hr. To je s vremenom dovelo do mog posla iz snova – postao sam Social Media Manager u Kolektivi. Mogu samo zahvaliti Jeffreyju Treichelu i Martini Tomić što su mi dali povjerenje i otvorili sva vrata prema mom budućem poslovnom razvoju", ispričao je Nikola za Netokraciju.

Ističe da je tijekom rada za Kolektivu naučio većinu stvari koje sada zna o društvenim mrežama, SEO-u, SEM-u, e-commerceu, e-mail marketingu, affiliateu i drugim online #poslasticama”, ali i o project i event menadžmentu – Kolektiva je bila most koji je vodio prema novim stvarima koje su dolazile. Dobio je ponudu od BBDO Proximityja za mjesto Project Managera, gdje je organizirao projekte iz digitalnog marketinga, što je uključivalo planiranje, organiziranje i direktan menadžment. Kako kaže, to je bilo uzbudljivo iskustvo u sklopu kojega je učio od najboljih ljudi u tom poslu.

No, u isto se vrijeme nadao i većoj prilici.

"Prije toga sam bio na razgovorima za posao za Google, a jednom prilikom i za Facebook. Trećega sam puta išao na razgovor više iz šale, ne očekujući da će se išta dogoditi. No, iznenađenje! Čini se da je netko napravio grešku i zaposlio – baš mene", kaže Nikola.

Proces zapošljavanja

No, kako se to točno dogodilo? Nikola se jednostavno prijavio za posao putem opće Googleove stranice namijenjene zapošljavanju.

"Samo sam učitao svoj životopis i dao neke od osnovnih informacija o sebi. Proces je bio tako jednostavan da mi se više činilo kako sam na kavi s prijateljima, a ne da prolazim kroz nešto rigidno. Da budemo iskreni, vještine jesu bitne, ali, kao što svi znamo, Google traži poseban mentalni sklop. To znači da osnovne vještine mogu biti naučene, ali ono što nas gradi iznutra, osobna motivacija, otvorenost i želja da date sve od sebe je ono što se traži", priča Nikola iako dodaje kako se i poprilično pripremao za cijeli proces, što je također jedan od razloga zbog kojih je bio tako opušten.

Kaže kako cijeli proces može opisati kao prijateljsko razgovaranje, a što je dalje išao, sve je više bio iznenađen svojim napretkom.

"Naravno, ponuda je bila vrhunac svega. Još uvijek mi se čini da je netko pogriješio te da su zapravo pokušavali zaposliti nekog tipa pod imenom Nikolay Stolnik, samo što je “spellcheck” bio isključen" kaže Nikola koji trenutno radi na mjestu Account Strategista u Dublinu, a zadužen je za strateško konzultiranje rastućih tržišta regije.

Ako je rad u Googleu i vaš posao iz snova, Nikola ima savjet: "Svatko ima svoj put. Istražujte, učite, rastite. Pokušajte se svakodnevno razvijati i okružite se ljudima pametnijim od vas samih, koji dijele vaše interese. Ne možete pogriješiti."

A što se tiče planova za budućnost, kaže: "Prijatelj iz Rusije jednom mi je prilikom rekao – ako želiš nasmijati Boga, pričaj mu o svojim planovima. Profesionalno, želim učiti, razvijati se i stjecati nova iskustva dok god za to imam priliku. Odnosno, dok ne otkriju da im spellcheck nije bilo uključen."

Sigurni smo da nije došlo do nikakve greške :) 

Izvor: Netokracija

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.