Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

U Italiji prodano više bicikala nego automobila

U posljednjih nekoliko godina zabilježen je nagli rast prodaje i korištenja bicikala kao sredstva urbanog prijevoza, a prema dostupnim statistikama po prvi puta u 48 godina broj prodanih bicikala premašio je broj prodanih automobila.

U Italiji prodano više bicikala nego automobila

Ovaj trend potvrđuje i zamjenik talijanskog ministra infrastrukture i prometa Erasmo D’Angelis koji je najavio kako ministarstvo promišlja nove inovativne mjere za dodatno poticanje korištenja bicikla kao prijevoznog sredstva.

U 2011. u Italiji je registrirano 1.748 milijuna automobila i 1.75 milijuna bicikli, dok je 2012. zabilježeno čak 1.4 milijuna registriranih vozila naspram 1.65 milijuna registriranih bicikli. Mnogi gradovi, unatoč krizi, nastavljaju s poticanjem novih oblika mobilnosti i kreiranju “bike-friendly” zajednica.

Ovaj put je pravi način za poboljšanje kvalitete zraka u gradovima, te povećanje privlačnosti i konkurentnosti talijanskih urbanih sredina kao mjesta za život.

Bit će zanimljivo promatrati situaciju vezanu uz korištenje / najam javnih bicikala u Zagrebu (NextBike Hrvatska). Švedska je ponudila svojim građanima 110 bicikala na besplatno korištenje, da bi isti uzvratili time da ih je preostalo još samo 60.

 

Izvor: ekonomskiportal.com

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.