Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

HR: Još uvijek je izazov dokazati se kao poslovni partner

Ronald Van Der Molen, bivši direktor akademije na Canon EMEA-u, bit će jedan od predavača na Zagreb HR Experience 3 konferenciji koja se održava 23. i 24. rujna 2013.

HR: Još uvijek je izazov dokazati se kao poslovni partner

Ronald je iskusan i uspješan stariji direktor Učenja i razvoja, s bogatim radnim iskustvom u kompanijama kao što su Coca Cola i Canon, gdje je reorganizirao i usavršio ovaj koncept. Transformaciju učenja i razvoja Ronald je u Canonu doveo do nove razine, koja je implementirana u samu organizaciju. Ekskluzivno za MojPosao Ronald govori o svojim početcima u HR-u, najvažnijim aspektima HR struke, što mogu naučiti mladi HR stručnjaci i naravno, što možemo očekivati od njegovog predavanja na Zagreb HR Experience 3 konferenciji

Kako ste započeli svoju karijeru u HR-u? 

Prije osamnaest godina počeo sam raditi u HR-u kao trener. Ono što mi se kod toga svidjelo je činjenica da sam uspio poboljšati izvedbu te mogućnosti zaposlenika i menadžmenta kompanije. U toj svojoj prvobitnoj ulozi doista sam naučio što pokreće ljude, kako ih je moguće motivirati da postanu bolji te potaknuti da istražuju na koji način stvari mogu učiniti na drugačiji i učinkovitiji način.  

Koliko se HR razlikuje danas u odnosu na Vaše početke? 

U posljednjih deset godina HR je postao profesionalniji. Ono što jasno mogu vidjeti je da se HR iz transakcijskog pravca više profilirao u strateško poslovno partnerstvo. Mislim da je HR profesionalcima u mnogim poduzećima još uvijek veliki izazov usmjeriti se prema toj ulozi 'partnera' organizacije i dati punu podršku strateškom usmjerenju poduzeća. Iako je tehnologija HR-u pružila mnogo novih mogućnosti i priliku za veću učinkovitost, princip HR-a ostao je isti. 

Koje su tri najvažnije stvari koje bi svaki HR stručnjak trebao primjenjivati u svome radu? 

Prije svega, važno je doista shvatiti strategiju organizacije i prepoznati ključne izazove s kojima se menadžment suočava. Drugo, iz razumijevanja tih izazova treba proizvesti dobru strategiju razvoja iz perspektive HR-a, kao što je regrutiranje, razvoj, talent menadžment. Treća važna stvar je sposobnost implementacije plana u praksi i njegova uspješna primjena u svakoj zemlji (gdje organizacija ima podružnicu, franšizu itd.). Smatram da je implementacija vrlo izazovna i teška, jer traži punu podršku i predanost na lokalnoj razini i morate upotrijebiti prave metodologije kako biste implementirali strategiju na najučinkovitiji način. 

Koje su najveće pogreške koje kompanije rade kada je u pitanju HR? 

Mislim da je općenito najveći izazov svakog HR stručnjaka da postane pravi poslovni partner, a ne samo operativni HR stručnjak. To još uvijek ostaje veliki izazov i pokazuje da menadžment mora biti spreman preuzeti više mogućnosti koje HR  nudi, kao što su regrutiranje, razvoj, coaching zaposlenika. Općenito možete vidjeti da su organizacije u kojima je HR strateški partner - uspješnije. Na kraju priče, ljudi su ti koji u organizaciji čine razliku i ključno je privući i razvijati talente unutar organizacije – to ono što čini razliku u odnosu na konkurenciju i na samome tržištu. 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.