Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Tvrtka iz pulskog studentskog inkubatora počinje s radom!

Pulski fakultet ekonomije i turizma dr. Mije Mirkovića osnovao je studentski inkubator, a prva tvrtka koju su osnovale tri studentice, samo što nije započela sa svojim radom.

Tvrtka iz pulskog studentskog inkubatora počinje s radom!

Andrea Praznik, Nada Katić i Kristina Rabar u završnim su pripremama za pokretanje vlastite tvrtke Optimus Consulting, koja će se baviti pisanjem projekata financiranih iz europskih i nacionalnih fondova. One su prve iskoristile prilike koje se nude u okviru studentskog inkubatora i krenule u avanturu zvanu otvaranje tvrtke dok su još uvijek studentice.

Nije im bilo lako, a ostao im je još samo završni korak - registracija imena, koja će biti moguća nakon izmjene zakona koji dopušta strana imena u nazivu tvrtke. No do tog trenutka ambiciozne djevojke prošle su klasični ping-pong među šalterima.

" Gomila pravnih zavrzlama bila je vezana uz nepostojanje termina student-poduzetnik u hrvatskom ekonomskom rječniku. Na žalost, u Hrvatskoj se rijetko tko susreo sa situacijom da redovni studenti otvaraju poduzeća, pa je u skladu s tim potraga za konkretnim i vjerodostojnim informacijama djelovala poput Sizifovog posla. Često smo znali 'naletjeti' na državne službenike koji su nas poput ping-pong loptice slali iz ureda u ured.

Naposljetku, ustrajnost se isplatila te smo u moru svakakvih naišli na prave ljude koji su nesebično s nama podijelili svoja znanja i iskustva. Moramo naglasiti da je dio njih prerastao u naše današnje mentore i osobe bez kojih ne bismo mogle posao privesti kraju", komentirala je studentica.

" Nakon što smo dobile ideju, odmah smo se 'bacile' na posao. Nismo htjele čekati predugo jer smatramo da svaku priliku treba zgrabiti i iskoristiti maksimalno. Nalazile smo se svaki dan, tražile odgovore na mnoga pravna pitanja, istraživale tržište, tražile klijente i suradnike, čitale natječaje i programe u najavi kako bismo unaprijed znale što ćemo ponuditi našim klijentima, odlazile na konferencije i upoznavale se s visokopozicioniranim ljudima iz naše branše koji su nam izlazili u susret te smo od početka radile po sedam do osam sati na dan.

Vrijeme nam je zaista brzo prolazilo jer je početna faza osnivanja tvrtke najzanimljivija i stalno nam se nešto dešavalo. Uglavnom su to bile pozitivne stvari, a protiv negativnih lako smo se borile jer smo sve tri vrlo pozitivne mlade osobe koje nisu susprezale ni pred čim" - dodala je.

Iako još nisu počele raditi, klijenti im se već javljaju. Za svoje suradnike na početku će uzimati kolege kako bi sve stigle.

"Mlade smo, pune energije i ne volimo gubiti vrijeme tako da je prva lista klijenata već formirana te uključuje nekoliko pulskih poduzetnika, jednu udrugu i jednu općinu. Vjerujemo da je prilikom traženja klijenata daleko najvažnije umrežavanje. Naime, poduzetniku je najteže uspjeti kada je sam, a to se posebice odnosi na današnja vremena krize. I zato - budite otvoreni, društveni, pomažite drugima i povezujte se s njima jer to predstavlja prvi korak prema uspjehu."

Izvor: lider.hr

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.