Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Za stažiranje u bolnici po Mrsićevu modelu javio se samo jedan liječnik

Mladi medicinari da bi rad trebalo vrednovati ovisno o stupnju obrazovanja.

Za stažiranje u bolnici po Mrsićevu modelu javio se samo jedan liječnik

Iako je 24. svibnja KBC Osijek raspisao natječaj za stažiranje prema modelu 1.600 kuna za tzv. stručno usavršavanje bez zasnivanja radnog odnosa, i to za 24 doktora medicine, 36 medicinskih sestara i 45 prvostupnica sestrinstva, ali i za dva doktora medicine i tri medicinske sestre te još osam zdravstvenih djelatnika po modelu potpunog volontiranja, na rang-listi objavljenoj ovih dana pokazalo se kako će staž u bolnici preko ovog natječaja odraditi samo dva mlada liječnika, šest medicinskih sestara, tri prvostupnice sestrinstva te još devet medicinara različitih profila, piše Glas Slavonije.

Tako ni za treći natječaj koji je osječka bolnica raspisala mladi medicinari nisu pokazali previše interesa. Glas Slavonije podsjeća kako je prvi natječaj u siječnju poništen, a na drugi, u veljači, javilo se samo 50 posto traženog kadra. Sada će sljedećih godinu dana svoje obvezno stažiranje u osječkoj bolnici kao potpuni volonteri odraditi samo jedna liječnica i jedan fizioterapeut. Rang-lista za stažiranje prema Mrsićevu modelu pokazala je kako se i za stažiranje uz naknadu od 1.600 kuna javio samo jedan liječnik i šest medicinskih sestara.

Ovakvi rezultati natječaja ne čude sjetimo li se kako su mladi medicinari još lani pokrenuli peticiju kojom traže plaćanje pripravničkog staža primjereno njihovu obrazovanju i u skladu sa stupnjem obrazovanja te da se uvede odredba kojom bi se izjednačilo one sa stažem izvan struke s onima koji uopće nemaju staža. Drže, također, da nije poštena jednaka plaća za srednju, višu i visoku stručnu spremu, već da bi rad trebalo vrednovati ovisno o stupnju obrazovanja.

Većina medicinara vjeruje kako će HZZO ipak pronaći način da se volontiranje plaća prema starom modelu, odnosno uz naknadu od 70 plaće stalnog radnika, zbog čega odgađaju svoje prijavljivanje na natječaje koje KBC Osijek opetovano objavljuje. N. Z. Eberhard.

Izvor: Glas Slavonije 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.