Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Od škole do radnog mjesta u samo šest mjeseci

Poslodavcima koji nakon stručnog usavršavanja odluče zadržati mladu osobu sufinancirat će se 50 posto godišnje bruto plaće za tu osobu još godinu dana.

Od škole do radnog mjesta u samo šest mjeseci

Za tri godine 30 tisuća mladih nezaposlenih u Hrvatskoj trebalo bi profitirati od provedbe Europske garancije za mlade, programa koji je Europska unija osmislila zbog visoke nezaposlenosti mladih u zemljama EU, piše Glas Slavonije. 

U sedmogodišnjem proračunu EU će izdvojiti šest milijardi eura za mjere koje mladima trebaju omogućiti da u roku od šest mjeseci nakon što napuste školu dobiju priliku za posao, dodatno obrazovanje ili obuku. 

Na taj način namjerava ih se uključiti u tržište rada, ili ih bar osposobiti da se lakše zaposle. 

I Hrvatska, kao buduća EU članica, kreće u provedbu Europske garancije, ali za razliku od Unije koja s mjerama starta 1. siječnja 2014., u Hrvatskoj će se mjere početi primjenjivati već 1. srpnja ove godine. 

Isto tako, dok će se u EU program odnositi na mlade između 15 i 24 godine života, u Hrvatskoj će se provoditi i za one u dobi do 29 godina.

"Mladi su u nepovoljnom položaju, jer nemaju radnog iskustva, a bez toga nije moguće doći do željenog radnog mjesta", kazao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, predstavljajući, skupa s potpredsjednicom Vlade Milankom Opačić, mjere koje će država provoditi od ulaska u EU. 

Zahvaljujući Europskoj garanciji, od ove godine gimnazijalci sa ili bez staža, koji su u evidenciji burze duže od 30 dana, moći će, primjerice, biti angažirani kao pomagači u nastavi. 

Država će sufinancirati cijeli iznos bruto minimalne plaće i troškove prijevoza do 400 kuna. U nevladinim udrugama mladi će moći raditi na pripremi i provedbi projekata za EU fondove, pri čemu će Hrvatski zavod za zapošljavanje sufinancirati cijeli iznos njihovog osposobljavanja za vođenje EU projekta i 50 posto minimalne bruto plaće u trajanju od šest mjeseci. 

Predloženi su i tzv. mini javni radovi za mlade kojima je cilj uključiti ih na tri do 12 mjeseci u poslove važne za društvenu zajednicu. 

Poslodavcima koji nakon stručnog usavršavanja odluče zadržati mladu osobu sufinancirat će se 50 posto godišnje bruto plaće za tu osobu još godinu dana. 

Nadalje, mladi koji su 30 dana u evidenciji nezaposlenih, a koji se prvi put zapošljavaju bez radnog staža ili nemaju više od godine dana staža u svom zvanju, dobit će vaučer kojim se budućeg poslodavca oslobađa od doprinosa na bruto plaću od 15,2 posto u trajanju od dvije godine.

Izvor: Glas Slavonije 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.