Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Trikovi za uspješan selekcijski proces

Ništa nije važnije, ali i manje predvidljivo nešto što je zapošljavanje novih ljudi. Tijekom razgovora za posao brine vas hoćete li odabrati pravog kandidata za vašu organizaciju. Dobre zaposlenike je ponekad teško pronaći, i proces zapošljavanja vam često uzme više vremena nego što ste planirali.

Trikovi za uspješan selekcijski proces

1.    Uzmite si 6 mjeseci za zapošljavanje pravog kandidata 

Kada vam je rok za zapošljavanje kandidata već iza ugla postoji mogućnost da ćete prihvatiti kandidate koje biste inače eliminarali tijekom selekcijskog procesa.

Uzmite si 3 mjeseca za 'skeniranje' prijava, mjesec dana za pripremu ostalih zaposlenika na dolazak  nove osobe, i minimalno 2 mjeseca da obučite novu osobu kako bi mogla kvalitetno i samostalno obavljati dodijeljene radne zadatke. 

2.    Oglas za posao mora opisivati vaše poduzeće

Vjerovali ili ne, ali u opisu posla ne želite naglasiti koje kvalitete tražite od radnika. Zapravo želite vašem kandidatu približiti ideju vaše organizacije, odnosno što ju čini posebnom i drugačijim mjesto za rad kako biste bili sigurni da ste zainteresirali prave ljude koji će se uklopiti u kulturu vaše organizacije. Manji je trošak naučiti zaposlenika određenim vještinama nego pravilnom stavu i vrijednostima organizacije. 

3.    Održite barem jedan dio selekcijskog procesa

Bilo da je to skeniranje životopisa, održavanje intervjua putem telefona ili održavanje prvog intervjua. Što se ranije uključite u selekcijski proces, veće će vam biti šanse da pronađete idealnog kandidata i da eliminirate one koji ne odgovaraju vašim potrebama.  Nitko ne poznaje dovoljno dobro kompaniju kao vi.

4.    Odaberite 5 najvažnijih karakteristika za slobodno radno mjesto

Kreirajte  pitanja za intervju tako da mjere 5 najvažnijih karakteristika i kvaliteta koje kandidat mora imati i koje će vam dokazati posjeduje li ih osoba ili ne. Tako ćete znati što točno od kandidata tražite odnosno ne tražite.

5.    Činite više od postavljanja pitanja

Testiranje kandidata je najbolji način da odredite je li kandidat dobar za određenu poziciju ili nije. Postavite ga u hipotetsku situaciju koja je najsličnija onoj u kojoj bi se našao kada biste ga zaposlili i primili u vaš tim. Na primjer, ako će budući zaposlenik organizirati podatke na računalu, dajte mu zadatak da uredi određene podatke i nadgledajte način na koji to radi. Provjerite koristi li isti pristup obrade koji se inače koristi u vašem poduzeću? Prati li njegov rad logiku koju možete i vi razumjeti?

No, zbog utjecaja treme koji se javlja kod svakoga prilikom razgovora za posao, dajte mu određeni 'kredit'. Pokušajte prepoznati koje greške su napravljene zbog treme, a koje zbog manjka vještine potrebnih za obavljanje zadatka.

6.    Selekcijski proces nemojte provoditi sami

Pobrinite se da se najjači kandidati procjenjuju i od barem još 2 člana vašeg tima. Instinkt je izrazito važan kada odabirete pravog kandidata, ali vas ponekad može i prevariti. Ako imate nekoga s kime možete razgovarati o kandidatima, lakše ćete donijeti ispravnu odluku.

7.    Napravite trening program

Budite sigurni da vaš trening usko označuje zadatke koje će novi zaposlenik morati raditi. Tada ga formalizirajte na način da zaposlenik razumije u kojoj je fazi i napreduje li u skladu s vašim očekivanjima. Važno je da trening bude mjerljiv kako biste i vi lako mogli pratiti napredak

8. Budite iskreni prema sebi 

Ako tijekom treninga uočite da neke osobe možda i nisu pravi kandidat za vas, nemojte forsirati misleći kako im treba vremena.  Zahvalite se odmah tim kandidatima i fokusirajte se na one koji imaju potencijala biti vaši novi zaposlenici. Poneka je bolje produžiti selekcijski proces nego zaposliti pogrešnog kandidata.
Iako vam se slaganje pravog tima i zapošljavanje nove osobe ponekad čini kao gnjavaža, selekcijski postupak može biti izrazito zabavan.

Uzmite si vremena kako biste zaposlili najboljeg kandidata. Također, to će poboljšati kompetencije vašeg tima, povećati bazu klijenata i pomoći poduzeću u poslovnom usponu. 

Izvor: inc.com    

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.