Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Zašto 'milenijanci' ne mogu pronaći posao?

Ponekad je potrebno učiniti više od slanja molbi i odlaska na razgovore za posao.

Zašto 'milenijanci' ne mogu pronaći posao?

Za nemogućnost pronalaska posla mladi uvijek mogu okriviti ekonomiju, odabrani fakultet ili samo činjenicu da se nisu našli u najsretnijoj generaciji. Za većinu je zapravo manje važno da pronađu bilo kakav posao - važnije im je pronaći dobar posao.  

S druge strane, starije generacije znaju što milenijanci žele: imati sve bez previše truda.

Istraživanja su pokazala da je milenijancima bitan atraktivan posao, ali visoka plaća je nisko na listi prioriteta. Zapravo im je važnije pomaganje drugima i osnivanje vlastite obitelji.

Što još 'odmaže' milenijancima kada traže posao?

Istraživanje kompanije Braun, koje je obuhvatilo HR stručnjake, pokazalo je da 66% njih ne vjeruje da su osobe koje tek završavaju fakultet spremne za ulazak na tržište rada. Umjesto zapošljavanja svježe diplomiranih i motiviranih mladih ljudi, na početne pozicije ipak zapošljavaju one koji imaju iskustvo. 

Zato je važno skupiti hrabrosti, ne odustajati i prihvatiti prilike koje se nude. Možda prvi posao i neće biti idealan ili atraktivan koliko ste priželjkivali, ali iskustvo koje ćete dobiti je neprocjenjivo. Također je važno zaposliti se u kompaniji koja će vam pružiti mogućnost rasta i razvoja. 

Životopis može osigurati intervju, ali... 

Vaš životopis može biti savršeno strukturiran, popunjen različitim aktivnostima, poslovima i iskustvom, ali dojam koji ostavite na razgovoru ipak je ključan za dobivanje posla. 

Polovina stručnjaka za ljudske potencijale smatra da je neprikladno odijevanje za intervju jedna od najvećih pogrešaka koju su vidjeli. Drugi naglašavaju nedostatak kontakta očima (33%), provjeravanje mobilnog telefona i tipkanje tijekom razgovora (30%) te loš govor tijela (22%). Loš dojam možete ostaviti i ako kasnite ili 'fulate' datum intervjua. 

Aktivnosti na društvenim mrežama također mogu imati znatan utjecaj na vaše traženje posla odnosno raditi protiv vas. Stručnjaci koji vode selekcijski proces mogu imati različito mišljenje o tome kako biste trebali koristiti društvene mreže. Nije dobra ideja da obavijestite sve vaše prijatelje na facebooku ili twitteru o intervjuu kojega ste taj dan imali, osim ako pozicija za koju se natječete ističe važnost aktivnosti na društvenim mrežama.

Istraživanje je također pokazalo da, dok veliki broj studenata redovito ažurira svoj životopis tijekom traženja posla, njih manje od 30% vrijeme provodi kako bi uklonili potencijalnu štetu koju im mogu donijeti profili na društvenim mrežama i njihovo ime u tražilicama.

Također, njih 84% uopće nije kreiralo profesionalnu web stranicu ili neki pozitivni sadržaj koji će poboljšati njihovu poziciju u tražilicama. 

Ponekad je potrebno učiniti puno više od slanja molbi i povremenog odlaska na razgovore za posao. Uključite se u što je više moguće aktivnosti, upoznajte nove ljude, stvarajte veze jer nikada ne znate gdje se krije prilika za (boljim) poslom. 


Izvor: Mashable

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.