Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Optimizacija poslovanja nije moguća bez HRa

Annemie Ress, jedna od najčuvenijih europskih HR stručnjaka i bivša Globalna HR direktorica eBaya gostovat će na The HR Experience 3 konferenciji koja se 23. i 24. rujna održava u Zagrebu.

Optimizacija poslovanja nije moguća bez HRa

Ekskluzivno za portal MojPosao otkriva svoje stavove o najnovijim trendovima i razvoju globalne HR industrije te što posjetitelji mogu očekivati od konferencije u Zagrebu.

Annemie, kako ste započeli karijeru u HRu?

Sasvim slučajno…studirala sam pravo…radila u javnoj upravi, završila u uredu za radne odnose, zatim sam radila sa sindikatima i sudjelovala u pregovorima za prava radnika, a potom se opet vratila pravu…ipak, shvatila sam da tu ne pripadam…i preusmjerila sam se u HR, jer sam osjećala da ovdje mogu više utjecati i da u HRu mogu primijeniti svoje pravno znanje – prvenstveno u području pravde i jednakosti, što je ponekad izazov ostvariti.

Koliko se HR promijenio od vaših profesionalnih početaka do danas?

HR se promijenio iz onoga što je bilo poznato kao 'osobno' u HR…bio je vrlo administrativan, a ne pravi strateški partner biznisu. Vjerujem da je u HRu najvažnije savladati osnove – što se nužno više odnosi na postizanje izvrsnosti u područjima kompenzacije i keneficija, HRISu i slično. Tek tada HR može biti strateški poslovni partner. Najveća lekcija koju sam naučila je: tek kada lideri i zaposlenici osjete da ste savladali osnovu njihovog poslovnog odnosa, dozvolit će vam da sjednete s njima za isti stol.

Iako je HR i danas u većini poduzeća prepoznat kao nešto više od 'osobnog pristupa', nikada ne bismo trebali zaboraviti važnost savladavanja osnova.

Možete li navesti tri stvari koje su najvažnije za rad u HRu?

Snažno partnerstvo s internim komunikacijskim partnerima – HR se često podcjenjuje jer radimo izvrstan posao, ali ne surađujemo s internim komunikacijama.

Trebali biste poznavati sve aspekte svog posla…unutarnje (razumijevanje strategije, strukture, kako posao doista funkcionira, ljude, proizvode…)…vanjske (razumijevanje konkurentskog okruženja, program privlačenja talenata, posljednji trendovi u HRu, tehnologija, makroekonomija itd).

Osam godina ste upravljali Hrom eBaya/Pay Pala u Europi i za Skype. Po čemu je u toj kompaniji HR bio tako poseban?

eBay je visokovrijedan biznis i to se osjeti u svakom njegovom segmentu. Svi smo dijelili strast prema zajedničkim poslovnim ciljevima, ljudima na koje smo orijentirani i osjećali smo veliki ponos zbog činjenice da je u pitanju biznis koji i danas utječe na ljude i njihov način života. Taj ponos je bio izražen neovisno o tome radite li kao HR ili na kojoj drugoj radnoj poziciji. Osim toga, lideri eBaya u HRu su vidjeli važnog partnera i, ono što sam najviše cijenila, uvijek ste bili ravnopravan član poslovnog tima.

Kako ste uspjeli osigurati tako važnu ulogu u biznisu?

Prvo, s vlastitom organizacijom ne možete komunicirati jednosmjerno…slušajte, kako ono što ljudi govore, tako i stvari koje ne govore…

  • Prilagodite očekivanja i budite pošteni.
  • Zabavljajte se i eksperimentirajte s novim pristupom.

Nemojte podcjenjivati vrijednost internih komunikacija – HR bi trebao biti izvrstan i u tome, stoga:

  • Recite im to što ste naumili reći,
  • Recite im to ponovo,  
  • A zatim im ponovite to što ste rekli.
  • Budite spremni na neuspjehe i učite iz njih.
  • Nemojte misliti da jedan obrazac pristaje svim situacijama.
  • Budite svjesni da angažman traži vrijeme i individualan pristup.

Koje su, po Vašem mišljenju, najveće greške koje poduzeća rade kada je u pitanju HR?

Nerazumijevanje onoga što HR može dati cjelokupnom poslovanju kao starteški partner i uvođenje HRa u raspravu tek na samom kraju procesa.

Kako možemo uvjeriti menadžment da više angažira HR?

Mislim da bismo jednostavno trebali biti najbolji u tome što radimo, ispravno savladati osnove, zatim prezentirati svoje fundamentalno znanje o internom i eksternom poslovnom okruženju. Jednako tako, biti izvrsni coachevi svojim liderima, imati nezavisno mišljenje, što nije uvijek jednostavno, ali to dugujemo svojim nadređenima…zatim izložiti izazove koje mi vidimo. Uvijek vežite svoj HR rad uz poslovne rezultate i nemojte se bojati mjeriti utjecaj svog rada.

Vjerujem da ne treba tražiti da vas uključe već dokazati da poslovanje ne može biti optimizirano bez prisutnosti HRa za stolom.

Za više informacija o The HR Experience 3 i prijavu posjetite www.thepworld.com ili pošaljite upit na register@thepworld.com.  

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.