Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

"Dobila sam 1,5 mil. eura i zaposlit ću pet naših fizičara da istražuju rast crnih rupa"

Veliki uspjeh hrvatske astrofizičarke...

"Dobila sam 1,5 mil. eura i zaposlit ću pet naših fizičara da istražuju rast crnih rupa"

Vernesa Smolčić (33), astrofizičarka, docentica na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu (PMF), prva je znanstvenica u Hrvatskoj koja je dobila sredstva Europskog istraživačkog vijeća (ERC) namijenjena istraživačima početnicima, piše Jutarnji list.

Mlada hrvatska astrofizičarka dobila sredstva Europskog istraživačkog vijeća namijenjena istraživačima početnicima
Za projekt “Istraživanje rasta zvjezdane mase i mase supermasivnih crnih rupa u galaksijama kroz kozmičko vrijeme: Utiranje puta za sljedeću generaciju pregleda neba” mladoj znanstvenici odobreno je 1,5 milijuna eura za pet godina istraživanja.

"Očekujemo da ćemo ugovor potpisati u rujnu, a ja sam presretna što sam uspjela dobiti taj grant jer je konkurencija golema", rekla je Vernesa Smolčić.

Europsko istraživačko vijeće neovisno je znanstveno-istraživačko tijelo koje čine 22 ugledna europska znanstvenika. Projekti koje financira ERC najbolja su istraživanja u Europi i znanstvenici ih dobivaju isključivo na osnovi svoje izvrsnosti. 

Primjerice, 2012. financiranje je odobreno za samo oko 12 posto prijavljenih projekata. ERC-ove grantove dosad su dobili poznati hrvatski istraživači iz dijaspore dr. Ivan Đikić sa Sveučilišta Goethe u Frankfurtu i dr. Nenad Ban s ETH u Beču te dr. Aleksandra Radenović s EPFL u Lausanne i dr. Bojan Žagrović sa Sveučilišta u Beču koji su dobili sredstva namijenjena znanstvenicima početnicima. Prošle jeseni prvi ERC-ov grant stigao je i u Hrvatsku, a dobio ga je prof. Stipan Jonjić sa Sveučilišta u Rijeci.

"Svota od 1,5 milijun eura jednim će dijelom ići za opremu, drugim za znanstvena putovanja, no najveći dio ići će za zapošljavanje ljudi. Omogućava mi da zaposlim tri postdoktoranda i dva poslijediplomska studenta i tako osnujem vlastitu grupu", kazala je Vernesa Smolčić koja se nakon 10 godina znanstvenog usavršavanja u svijetu u veljači vratila u rodni Zagreb.

Vernesa Smolčić diplomirala je fiziku na zagrebačkom PMF-u, a već tijekom izrade diplomskog rada boravila je na prestižnom Princetonu.

"Uz pomoć prof. Krešimira Pavlovskog s PMF-a i našeg poznatog astrofizičara Željka Ivezića, sada profesora na Sveučilištu Washington u Seattleu, uspjela sam otići na Princeton mjesec dana i napraviti mali istraživački projekt. Doslovce sam se zaljubila u posao znanstvenika. Igrati se za kompjutorom u potrazi za odgovorima na važna pitanja kao stvoreno je za mene", ispričala je za Jutarnji Vernesa Smolčić koja je doktorirala na Sveučilištu u Heidelbergu radeći dizertaciju na Institutu Max Planck za astronomiju. Zatim je dvije godine bila na postdoktoratu na prestižnom Caltechu (California Institut for Technology) i tri godine na Sveučilištu u Bonnu.

"Na Zapadu u znanosti nema stalne pozicije dok se čovjek ne dokaže. Poslijediplomski se radi na jednome mjestu, a onda se ide na prvi postdoktorat u drugu instituciju, a drugi postdoktorat na treće mjesto. Tek onda se može razmišljati o stalnom poslu. Ja sam uvijek u glavi imala ideju da se vratim u Hrvatsku i uspjela sam u svojem naumu jer sam na PMF-u dobila stalnu poziciju", ispričala je Vernesa Smolčić.

Izvor: Jutarnji list 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.