Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Kakav mora biti novi član marketinškog tima

Poslodavac traži novog člana svog marketinškog tima. Smatrate da imate potrebne vještine i radno iskustvo. No, je li to dovoljno?

Kakav mora biti novi član marketinškog tima

Kada se predstavljate potencijalnom poslodavcu i prijavljujete na oglas za posao, ponudite više od životopisa i molbe – impresionirajte poslodavca svojom osobnošću i imidžem.

Da biste to postigli, poradite na sebi postavljajući si sljedeća pitanja:

1) Imam li impresivan online imidž?

Prije nego što kandidata pozove na intervju, poslodavac će u Google tražilicu vjerojatno upisati njegovo ime. Koliko će informacija o vama pronaći na LinkedInu, Facebooku, Twitteru, YouTubeu? Imate li blog, stranicu na kojoj se mogu pogledati vaši dosadašnji radovi? Konkurencija je jaka i puno kandidata pretendira na jedno radno mjesto – vaš online imidž je to što vas razlikuje u odnosu na druge. Po čemu ćete ostati zapamćeni?

2) Kakav je moj osobni brend?

Za što se zalažete, profesionalno i osobno? Poslodavac želi znati što može očekivati od vas. Kako iznosite svoje stavove? Jeste li član pojedinih grupa na društvenim mrežama, jeste li ovdje samo promatrač ili pokretač rasprava? Znate li argumentirati ono za što se zalažete? Koje istaknute stručnjake pratite, do čijeg mišljenja držite? Pokažite da ste proaktivni.

3) Po čemu sam drugačiji?

Po čemu se ističete u odnosu na ostale kandidate? Jeste li iskoristili sve prednosti društvenih mreža kako biste pokazali svoju originalnost? Jeste li pokretač promjena, na koji način profesionalno doprinosite razvoju struke u kojoj želite raditi? Razmišljate li o 'široj slici' industrije u kojoj želite raditi – pratite li trendove i promišljate li o tome kako ih jednoga dana primijeniti u vlastitom poslu? 

4) Pratim li tradicionalne medije?

Mediji i marketing dvije su suprotstavljene, ali jako povezane struke. Da biste bili dobri u svome poslu, morate razumjeti na koji način funkcioniraju tradicionalni mediji (tisak, radio, televizija) i 'imati nos' za dobre priče koje će i novinarima biti zanimljive. Dobar 'markentigaš' zna komunicirati s medijima i zainteresirati ih za priču koju želi promovirati. Mreža kontakata ovdje je posebno važna.

5) Razumijem li društvene mreže?

Znate li koristiti poznate društvene mreže i znate li koje su razlike među njima? Znate li odabrati prikladan sadržaj za objavu na društvenoj mreži te zašto ste odabrali baš nju za šienje svoje poruke? Znate li prepoznati potrebe i navike korisnika pojedinih društvenih mreža i komunicirati s njima? Dobar marketinški stručnjak izvrsno poznaje društvene mreže, ali i druge alate i aplikacije putem kojih može plasirati poruke svojim ciljanim skupinama.

Imajte na umu da su kriteriji, prema kojima se marketinški stručnjaci biraju danas, znatno drugačiji nego što su bili prije pet ili više godina. Pratite promjene kroz koje vaša profesija prolazi, izazove s kojima se suočava, budite informirani, kako općenito tako i u području kojim se bavite ili želite baviti i nikada nemojte zaboraviti da vaša 'online slika' govori o vama podjednako kao i životopis koji ste priložili u prijavi na oglas za posao. 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.