Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Kako hobi pretvoriti u posao?

San svakog budućeg poslodavca je pretvoriti vlastiti hobi u jednako zanimljiv i uspješan posao te u tome uživati cijeloga života. Stvarno, nema ničeg boljeg nego kada radite za novac nešto u čemu već sada uživate besplatno!

Kako hobi pretvoriti u posao?

Ponekad je inspirativne hobije teško uklopiti u okvire biznisa, pa čak i interneta. U isto vrijeme, to je nešto u čemu ste stvarno dobri. Vi, ali i mnoštvo drugih ljudi, a i neki drugi poduzetnici ili tvrtke već su došli na istu ideju i masovno proizvode to isto.

Stoga, prije nego što hobi odlučite pretvoriti u posao, mudro promislite o sljedećem: 

1) Koncentrirajte se na cilj

Ovaj cilj vrijedan je svakog truda jer nema ljepšeg nego raditi ono što stvarno volite. „Radije biste pokrenuli posao baziran na hobiju nego bilo što drugo, po mogućnosti odmah jer ste upućeni u temu, razumijete koncept, zajednicu i logiku tržišta“, kaže Lawler Chang, autor knjige Strast na poslu i konzultant: „To vam daje nepoštenu konkurentsku prednost“.

Ukoliko ste zaista svoj hobi odlučili pretvoriti u posao, nemojte samo maštati o tome nego se pokrenite. Najprije kvalitetu svoje ponude testirajte na članovima obitelji ili prijateljima. Istražite mišljenje ljudi od povjerenja, ali i od onih koji će vam biti spremni udijeliti konstruktivne kritike. 

2) Pažljivo istražite tržište

Samo zato što uživate u svom hobiju ili ga dijelite s drugima, ne znači da vaša grupica entuzijasta ovu vrijednost može pretvoriti u vrijedan posao.

Najprije učinite 'korak unatrag' i sagledajte cijelu priču u širem kontekstu. Kao i u svakom poslu, najprije morate utvrditi postoji li tržište za tako nešto, koja je vaša ciljana skupina klijenata, koliki profit možete ostvariti u budućnosti...

3) Napravite realnu evaluaciju samoga sebe

Vi ste bitni jer je vaš hobi usko povezan s vašom osobnošću, a to će igrati ulogu i prilikom promocije. Jeste li dovoljno vješti u tome što radite da biste se i drugima mogli nametnuti kao osoba koja je kompetentna, autoritet i kao netko tko može dijeliti svoje znanje drugima? Imate li osjećaj odgovornosti i samodisciplinu koja će biti potrebna u onim trenutcima kada ćete svoj hobi ipak prvenstveno morati promatrati kao svoj posao, a ne samo izvor zabave?

4) Definirajte svoje granice

Mnogi hobiji po prirodi su takvi da se ne mogu dodatno razvijati ili nadograđivati. Kakav je vaš? Morate dobro razumijeti do koje mjere posao možete razvijati, koliko će on napredovati i kako će moderna tehnologija utjecati na njegov razvoj.

5) Razradite ideju kako ćete se istaknuti

Želite da vaš posao baziran na hobiju bude drugačiji od svega što tržište trenutno nudi. Ali ako je jedina razlika koju možete ponuditi povoljnija cijena, možda biste ipak trebali staviti svoju ideju 'na čekanje'. U današnje vrijeme teško je zadržati cijene niže od konkurencije, posebno ako je u pitanju nešto što vrlo lako može zaživjeti u masovnoj proizvodnji. Promislite o onome što će činiti dodanu vrijednost.  

6) Posljednje, ali ne i najmanje važno

Kada razmišljate o pretvaranju hobija u posao, najprije se pobrinite da ono, što vam trenutno donosi toliko veselja, s vremenom ne postane izvor muke i dosade. Stoga se izvorno držite ideje da radite ono što volite, a popratne sadržaje koje biste moli uvrstiti u biznis ostavite za kasnije. Naime, hobi proizlazi iz strasti prema nečemu, ali vođenje tvrtke traži puno posla i odgovornosti. Prije nego što to dvoje odlučite spojiti, budite sigurni da ste svoju ideju dobro razradili i to na način da nikada ne izgubite segment 'zabave', 'gušta' i 'strasti' koji trenutno gajite prema svom hobiju. S vremenom ćete vidjeti možete li svoj posao proširiti ili ga je bolje zadržati u postojećim okvirima. 

Kako pretvoriti hobi u posao saznajte i kroz ovu zanimljivu infografiku: 

 

Izvor: Startup Nation, visual.ly

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.