Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

S 13 napustio školu,postao milijunaš i sada poklanja novac

Australski multimilijunaš Clive Berghofer, koji je s 13 godina napustio školu i stvorio milijunski imetak, odlučio je pokloniti 50,1 milijuna australskih dolara Institutu za medicinska istraživanja u Queenslandu.

S 13 napustio školu,postao milijunaš i sada poklanja novac

Kako prenose australski mediji, ovaj je iznos najveći koji je doniran za znanost u Australiji (u veljači je još jedan milijunaš donirao 50 milijuna australskih dolara Nacionalnom sveučilištu u Canberri). Kad se ovoj donaciji pribroji ona koju je Berghofer donirao istom institutu 2001. godine, od više od 10 milijuna australskih dolara, jasno je da je ovaj milijunaš u znanost donirao znatan dio svog bogatstva koje se procjenjuje na 320 milijuna australskih dolara. 

Napustio školu jer ga je bilo sram disleksije

Berghofer je napustio školu s 13 godina i otišao raditi u pilanu, za plaću od 6 dolara tjedno. "Bio sam grozan u školi, bilo me strah. Znam čitati, ali jako sam spor. Treba mi vremena da pročitam nešto. Danas to zovu disleksijom. Nikad u životu nisam napisao pismo jer me sram. A ne radim stvari u kojima nisam dobar. Nisam nikad pročitao nijednu knjigu. Baš me sram mog čitanja, pisanja i slovkanja", otvoreno kaže ovaj 78-godišnjak. 

Ipak, imao je smisla za matematiku, pa je marljivim radom i pametnim ulaganjima postao jedan od najvećih građevinara u Queenslandu te 32. na listi najbogatijih Australaca. Čak je deset godina obnašao i dužnost gradonačelnika grada Toowoomba. 

No, bogatstvo ga nije promijenilo. Australski Courier Mail piše da još uvijek koristi kupone za gorivo, nosi radna, a ne poslovna odijela, te da koristi mobitel toliko star da može samo upućivati i primati pozive. 

'Poludio bih da sjedim doma'

"Ima puno ljudi s puno novca koji ne doniraju ništa. Australci nisu baš velikodušni kad je riječ o doniranju. Neki žele da se donira, ali sami to nikad ne rade. Ja volim voditi primjerom", kaže Berghofer, koji još ne pomišlja otići u mirovinu. 

"Mogu spavati samo pet sati... Ne trebam novac, ali trebam nešto što će me okupirati jer bih poludio da sjedim doma. Ja ne mogu samo sjesti i gledati televiziju", kaže Berghofer. 

Njegova donacija će Institutu za medicinska istraživanja u Queenslandu, koji se bavi istraživanjem raka, zaraznih bolesti i mentalnih bolesti, osigurati potrebnih 2 milijuna australskih dolara godišnje u idućih 25 godina, za poboljšanje tehnologije, zapošljavanje novih znanstvenika i poboljšanje rezultata istraživanja. 

Izvor: Danas.net.hr

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.