Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Važnost i moć prvog dojma

Svima nama je vrlo bitno kakav ćemo dojam ostaviti na ljude, bilo da se radi o našim prijateljima, poznanicima s radnog mjesta ili pripadnicima suprotnog spola. Mnoga provedena istraživanja pokazala su kako će upravo onaj prvi dojam pri upoznavanju neke osobe ostaviti najdublji trag čak i ako se susreti s tom osobom nastave dugi niz godina

Važnost i moć prvog dojma

”Prvi dojam je izuzetno važan. Činjenica je da će ljudi gotovo u potpunosti procijeniti nečiji karakter na osnovu prvog dojma, koji nažalost ne možemo mijenjati, jer postoji sam jedan prvi susret s nekime”, rekao je poznati američki novelist Nicholas Sparks.

Zašto je prvi dojam toliko važan?

Zamislite, u društvu ste s najboljim prijateljem, i on vas upoznaje s nekim svojim poznanikom. Sve što vi uočavate jest mršav mladić u plavoj košulji, traperice i nepočešljanu kosu. Već ovdje stekli ste neki dojam iako ne znate ni jednu stvar o toj osobi. Logični zaključak nekog promatrača bio bi kako takva osoba ne mari previše za izgled svoje kose, ili je potpuno ‘flegmatičan’ što se tiče svog fizičkog izgleda i on mu ne igra neku preveliku ulogu.

Zatim se upoznajete i tokom 20 minuta izmjenjujete nekoliko rečenica. Nakon toga vi već imate neku sliku o toj osobi o kojoj do prije tih 20 minuta niste znali ništa. To je ono što nazivamo prvim dojmom i što ostaje u našoj glavi kada idući put sretnemo tu osobu.

Naš idući susret s tom osobom u potpunosti će ovisiti o prvom susretu, vjerojatno ćete započeti razgovor o temi za koju ste pri prvom susretu shvatili da vam je oboje zanimljiva, ili ćete izbjegavati one za koje pretpostavljate ili znate da vam ‘ne leže.’ Ako ste shvatili kako je ta osoba opuštena i voli se šaliti, i vi ćete vjerojatno biti opušteniji i voditi neki ležerniji razgovor, međutim, to također ovisi i vašoj osobnosti.

Svaki idući susret također će biti utemeljen na istome principu i tako će to trajati jedno vrijeme. Iako su izmjene prvog dojma moguće, pogotovo ako neko poznanstvo preraste u blisko prijateljstvo i svakodnevno druženje, prvi dojam još uvijek ostaje u našoj podsvjesti i igra veću ulogu nego što možemo zamisliti.

Stoga se može reći da se naše mišljenje o nekoj osobi s vremenom može promijeniti, ali prvi dojam će uvijek ostati isti, a on kako smo već napomenuli, igra značajnu ulogu u stvaranju slike o nekoj osobi.

Što se tiče nešto konkretnijih i dokazanih informacija, izdvojit ćemo jedno vrlo zanimljivo zapažanje znanstvenika bihevioralnog područja. Naime, njihovi podaci govore kako je ljudskom biću dovoljno samo 7 sekundi kako bi stvorilo čvrst, a kasnije i teško promjenjiv dojam o nekoj osobi koju su prvi put sreli. Najmanje moguće vrijeme je 3 sekunde, koje već igraju značajnu ulogu u stvaranju naše mentalne slike o drugoj osobi.

Kako stvoriti dobar dojam? (5 malih savjeta)

1. Pomno osmišljen izbor odjeće – bili muško ili žensko, morate priznati da se tu i tamo volite dobro ”srediti.” To je naravno, u stvaranju prvog dojma vrlo bitna stvar i sasvim je logično da ćemo imati bolje mišljenje o nekome sa uvjerljivim stilom i dobrim kombinacijama nego o nekome komu sva odjeća stoji nahero. Uostalom, zar vam i samima samopouzdanje ne poraste čim se ugodno osjećate u svojoj odjeći? Imidž je moć osobnog uspjeha, pri čemu valja razmisliti i o izboru boja. 

2. Izvoli, hvala, oprosti… – osim odjeće, koja će osigurati kakav-takav dojam bez obzira na naše socijalne vještine, vrlo je bitno i naše ponašanje u društvenom okruženju. Srećom nakon prvog dojma, kakav god on bio, nije sve nepovratno, i neke stvari možemo popraviti ukoliko shvatimo gdje smo prvi put pogriješili. Pri prvom susretu važno je nikako ne zaboraviti na osmijeh koji nam otvara put, zatim kulturne izraze i magične riječi – poput izvoli, oprosti, hvala, molim. Nikako ne ispustiti iz vida pri službenim razgovorima, poput onih za dobivanje posla i sl. Naučiti BONTON, rekli bismo ;)

3. Možda nam nikad neće prvo pasti na pamet, ali ono što je vrlo važno pri susretima s nekom osobom od koje želimo zadobiti poštovanje, povjerenje ili općenito rečeno, na ostaviti neki solidan dojam jest stisak ruke pri rukovanju. Naime, premlak stisak odaje dojam nevoljkosti i nepouzdanosti, dok s druge strane prečvrst može pretjerano izraziti našu agresivnost. Zato svakako, prije važnog razgovora za posao, vježbajte s prijateljima i pronađite svoju ravnotežu sa solidan i pouzdan stisak ruke.

4. Govor  tijela – govor  tijela možda je i najupadljivija stvar koja odaje dojam o nama. Pokušajte se držati uspravno, kako bi izgledali samouvjereno i nadmoćno, a također imajte na umu da pri hodu ne ‘vučete noge’  i odavat ćete dojam zadovoljne osobe koja je sigurna u sebe, što će promatračima zasigurno biti privlačnije od dojma koji ćete ostavljati ponašajući se u suprotnim manirama.

5. Kontakt očima – nađite ravnotežu između konstantnog gledanja u oči, jer tako ispadate prenapadni,  i nezainteresiranog gledanja u stranu, što će zasigurno distancirati vašeg sugovornika.

6. Ostale stvari – mnogo je još stvari koje čine prvi dojam, ali ukratko ćemo napomenuti još par njih; – nemojte kasniti na dogovorene sastanke

opustite tijelo – previše komešanja odaje dojam napetosti i stvara nelagoduuvijek pokušajte ne biti preozbiljni, pokažite i svoju duhovitu stranune razmišljajte previše – radite kako vam osjećaj nalaže i budite samouvjereni
Nažalost, uvijek postoje neki vanjski čimbenici na koje ne možemo utjecati pa zbog nekih slučajnih okolnosti možemo ostaviti potpuno krivi dojam. Isto tako, utvrđeno je kako imamo manje izglede ostaviti dobar dojam ako ciljanu osobu podsjećamo na nekoga iz prošlosti s kim ima loša iskustva, ali situacija naravno, može biti i obrnuta.

Stoga, ako vas uskoro čeka  bitan razgovor za vašu karijeru , ili možda samo želite osvojiti srce vaše simpatije, za početak se držite naših par kratkih, ali jednostavnih savjeta i barem minimalni rezultati bi trebali doći do izražaja.

Izvor: alfa-portal.com

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.