Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

S koliko godina mogu počet raditi?

Želite raditi već tijekom školovanja, ali niste sigurni kako zakon definira rad učenika? Čitajte dalje...

S koliko godina mogu počet raditi?

Postoje mnoge zakonske regulative koje definiraju (a ponekad i kompliciraju) rad učenika. Stoga, prije nego što se upustite u potragu za poslom pročitajte osnovne informacije o povremenom radu učenika, a svakako posjetite i stranicu Učenički servis na kojoj možete pronaći popis učeničkih servisa u Hrvatskoj. 

Osnovne informacije vezane uz rad učenika: 

Član učeničkog servisa možete biti ako ste navršili 15 godina i imate suglasnost zakonskog skrbnika. Uz to, naravno, morate biti i redovan učenik srednje škole. 

Učlaniti se možete samo u onaj učenički servis koji ima ugovor s vašom školom (što je definirano dopunama zakona o povremenom radu). Ukoliko pohađate školu koja nema takav ugovor ili vlastiti učenički servis, bilo bi dobro da kontaktirate najbliži učenički servis kako bi se sklopio ugovor s vašom školom. 

Putem učeničkog servisa možete raditi tijekom cijele školske godine, znači do 31. kolovoza te godine, ali samo tijekom školskih praznika koji su definirani od strane resornog ministarstva (vikendima ne).  

Članstvo u učeničkom servisu produžujete tako da svake godine u svoj učenički servis donesete potvrdu da ste redovan učenik. 

Poslodavac za kojeg želite raditi ne mora imati ugovor s vašim učeničkim servisom, ali prilikom podizanja ugovora o djelu u učeničkom servisu obavezno priložite podatke tvrtke u kojoj ćete raditi: puno ime, adresu, MB i OIB. 

Imajte na umu da se u učenički servis ne možete učlaniti naknadno, nakon obavljenog posla. Član učeničkog servisa morate biti prije obavljanja bilo kakvog posla i kod sebe morate imati ugovor o djelu za tog poslodavca. 

Članovi učeničkog servisa ne mogu raditi polaznici Pučkih otvorenih učilišta, dopisnih škola i programa za stjecanje srednje stručne spreme već samo redoviti učenici.

Koliko godišnje možete zaraditi, a da vam ne obračunaju porez? 

Ovo je dosta komplicirano pitanje. Postoje dva ograničenja. Prvo, svaki učenik svom roditelju predstavlja poreznu olakšicu na plaću. Takav učenik godišnje (nije u pitanju školska godina) smije zaraditi do 10.800 kuna neto, kako bi roditelj zadržao poreznu olakšicu. Učenika koji zaradi više od tog iznosa Porezna uprava ima pravo obrisati kao uzdržavanog člana s porezne kartice roditelja za tu godinu. 

Učenik koji nije porezna olakšica svom roditelju u godinu dana smije (neoporezivo) zaraditi najviše 50.000 kuna.

Izvor: Učenički servis 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.