Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Intervju: 5 stvari koje ispitivači ne vole

Zamislite samo sljedeći scenarij: jedan ste od kandidata koji je pozvan na razgovor za posao. Ispunjavate uvjete natječaja i sada se imate priliku uživo predstaviti. Prilično ste sigurni da imate dobre šanse. Tjedan dana kasnije, tvrtka vam se još uvijek ne javlja. Zašto?

Intervju: 5 stvari koje ispitivači ne vole

Unatoč vještinama koje posjeduju, mnogi kandidati tijekom potrage za poslom kao da propadnu u 'crnu rupu'. Iako je za to lako okriviti ispitivače, mnogi kandidati još uvijek na razgovorima ponavljaju iste greške. 

Ako ste bili pozvani na već nekoliko razgovora za posao, a povratne informacije uporno izostaju, možda je vrijeme za promjene u nastupu. Mashable je sastavio popis stvari koje bi ispitivači najradije rekli kandidatima koji se nisu dobro pripremili za razgovor na posao:

„Zašto se niste pripremili?“

Nedostatak pripreme podrazumijeva da: niste istražili tvrtku, niste u stanju ispitivaču ispričati priču („Recite mi nešto o sebi?“) i sl. Doći nepripremljen na razgovor za posao najveća je pogreška koju možete napraviti. Primjerice, ako ne znate dovoljno o industrijskoj grani kojoj tvrtka pripada ili posljednje informacije o promjenama unutar tvrtke (iako je to tema o kojoj su posljednjih dana svi mediji izvještavali), ispitivač s pravom može pomisliti da ovaj posao nećete shvatiti dovoljno ozbiljno. 

Stoga, prije dolaska na razgovor, napravite detaljno istraživanje. Doznajte čime se tvrtka bavi, kojoj industriji pripada, kakva je situacija na tržištu i njena pozicija na istom, s kojim se aktualnim problemima ova branša susreće i u kojim segmentima dobro stoje… Ne morate čekati da vam ispitivač postavi pitanje, sami diskretno pokažite da pratite rad tvrtke. Recimo da je tvrtka nedavno formirala novi odjel. Možete reći: „Čitao sam da ste formirali novi odjel, na temelju čega zaključujem da imate jasnu strategiju i da ste posvećeni razvoju – to su dvije stvari koje jako cijenim kod tvrtke.“ 

„Taj odgovor sam čuo već milijun puta.“

Neki su odgovori s razlogom isti: mnogi su kandidati dobro informirani i znaju pripremiti odgovore na 'škakljiva pitanja'. Ipak, imajte na umu da diplomatski odgvoori nisu ono što će vas istaknuti. Ispitivač želi ostati ugodno iznenađen vašim nastupom. To znači da ponekad naprosto morate biti hrabri i ponuditi drugačiji odgovor i maknuti se iz sigurnosti koju pružaju fraze poput 'komunikativan', 'marljiv', 'točan' itd. 

Pokažite ispitivaču da ste sve do sada postigli napornim radom. Ako se možete pohvaliti konkretnim brojkama (rezultatima) jasno to naglasite. Dokažite da ste u nečemu bili uspješni jer većina poslodavaca želi upravo to – konkretne dokaze i podatke. 

„Ovi odgovori nisu u skladu s onim kakav ste dojam ostavili online.“

Poslodavci vas 'guglaju' prije nego što vas pozovu na razgovor za posao. Zapravo, 65% poslodavaca provjerit će vas online kako bi provjerili predstavljate li se profesionalno. Stoga je uvijek važno imati na umu kakve fotografije i komentare objavljujete – naravno da ne možete udovoljiti svačijem ukusu, ali morate pokazati da ne izlazite iz okvira pristojnog. Na kraju krajeva, jednoga ćete dana predstavljati nečiju tvrtku i vaš imidž već sada mora biti na visini tog zadatka.  

Uklonite sav neprimjereni sadržaj s društvenih mreža i provjerite postavke privatnosti. Ne bi bilo loše da se malo više koncentrirate na profesionalne statuse, komentiranje aktualnih zbivanja, posebno vezanih uz zanimanje kojim se želite baviti. Na taj način usklađujete svoj online imidž s onim kakvi ste uživo, a ispitivaču koji vas prvi put upoznaje na razgovoru za posao ta će se doslijednost jako svidjeti. 

„Stil odijevanja nije primjeren.“

Odijelo ne čini čovjeka, ali vlastitim izborom odjeće i svom sugovorniku šaljemo poruku koliko ga poštujemo. Primjeren stil odijevanja ne podrazumijeva skupu odjeću i obuću, već se prvenstveno odnosi na urednu, jednostavnu klasičnu odjeću.

Iako mnogi stručnjaci savjetuju da na razgovor dođete odjeveni onako kako se odijevaju i zaposlenici tvrtke, nemojte ovaj savjet uzimati zdravo za gotovo. Kada ne znate kako biste se obukli za razgovor, radije težite eleganciji, a ne ležernom sportskom stilu.  To što zaposlenici na posao mogu dolaziti ležerno obučeni, ne znači da bi vašem potencijalnom poslodavcu bilo drago vidjeti vas u istoj takvoj kombinaciji na razgovoru za posao. Imajte na umu da je to prije svega sastanak, a ne neformalno čavrljanje. 

Stoga, za razgovor ipak odaberite malo formalniju odjeću: košulja i sako su nepogrešiva kombinacija, kako za muškarce tako i za žene, a posebno obratite pažnju na obuću gdje biste također trebali dati prednost klasičnim modelima. Izbjegavajte nakit (osim ako nije diskretan), jake parfeme i tešku šminku. Što prirodniji izgled, to bolje. Cilj je da djelujete čisto i uredno i da vaš izgled ne zasjeni vašu osobnost. 

„Dosadno mi je.“ 

Jeste li znali da, prema nekim istraživanjima, 21% kandidata tijekom razgovora za posao dosađuje ispitivačima? To je vjerojatno zato jer ne daju upečatljive odgovore. Ispitivači tijekom natječaja pogledaju stotine prijava i životopisa kandidata. Molbe nerijetko izgledaju gotovo identično. Budite drugačiji, svoji i originalni. 

Molbu možete započeti duhovitom (kratkom!) anegdotom. Možete sastaviti kreativan životopis ili ga vizualno dotjerati. Što god napravili, budite sigurni da će privući pažnju, ali i izazvati pozitivnu reakciju. To će i ispitivača natjerati na pomisao da jednako kreativni možete biti i radeći za njegovu tvrtku. 

Izvor: Mashable 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.