Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Poslovi koje vaši roditelji nikako ne mogu razumijeti

Razvoj tehnologije, digitalnih transformacija i društvenih medija stvorili su radna mjesta o kojima nitko nije mogao ni sanjati prije desetak godina.

Poslovi koje vaši roditelji nikako ne mogu razumijeti

U nedavnom globalnom istraživanju koje je uključilo 16 tisuća ljudi, LinkedIn je utvrdio da svaki treći roditelj ne razumije baš najbolje što njihovo dijete radi na poslu. Dvije trećine roditelja želi naučiti, a većina misli da mogu bolje podržati svoje dijete, ako razumiju čime se zapravo bavi.

„Imajući u vidu sve nove vrste radnih mjesta u posljednjih nekoliko godina, razumljivo je da mnogi roditelji ne mogu shvatiti što njihova djeca zapravo rade na poslu svaki dan” rekao je Pat Wadors, potpredsjednik LinkedIna.

Istraživanje je pokazalo i kojih je to deset najmanje shvaćenih zanimanja:

1. Investicijski bankar (43 posto roditelja ne shvaća ovo zanimanje) – povezuje ljude koji imaju novac s onima kojima je on potreban. Pomaže kompanijama izdavanjem obveznica i učešća, i pri kupovini drugih kompanija.

2. Sportski menadžer (43 posto)  – trudi se da njegova ekipa pobjeđuje kontrolirajući rad trenera i igrača, nadgleda igru i donosi odluke u toku nje.

3. Menadžer za odnose s javnošću (50 posto) – promovira klijente, trudi se da ih predstavi u najboljem svjetlu.

4. Radio producent (51 posto) – prati radio-emisiju, ili neke pojedinačne segmente, bira goste i muziku, odgovoran je za pripremu i realizaciju emisije.

5. Sociolog (52 posto) – proučava ljude kroz vjerovanja i ponašanja, provođenjem analiza, anketa i intervjua.

6. Pod-urednik (59 posto) - pregleda tekst, prepravlja ga i odobrava njegovo objavljivanje ili tiskanje.

7. Menadžer na društvenim medijima (61 posto) – Koriste platformu društvenih medija (Facebook, Twitter) u ime kompanije za koju rade.

8. Stručnjak za obradu podataka (62 posto) – prikupljaju i analiziraju informacije, identificiraju i oblikuju modele po kojima njihovi lideri donose bolje odluke.

9. Statističar osiguravajućeg zavoda (72 posto) – Koriste statistiku kako bi definirali rizična ponašanja i procjenili troškove osiguranja.

10. Interface dizajner (74 posto)– učestvuje u dizajniranju dijelova sajta ili softverskih aplikacija kojima ljudi komuniciraju - kao dugme za online kupovinu. 

Izvor: Business.hr

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.