Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Stomatolozi u šoku: Ne mogu dobiti licencu za rad zbog administracije

Generacija studenata Stomatološkog fakulteta u Zagrebu, koja je u srpnju završila šestogodišnji integrirani studij dentalne medicine, već dva mjeseca ne može dobiti licencu za rad od nadležne Komore jer nisu odradili staž, iako to prema važećim zakonima i nisu trebali.

Stomatolozi u šoku: Ne mogu dobiti licencu za rad zbog administracije

Svi oni odradili su staž tijekom studija, završili fakultet, a onda je stiglo izvješće EU da nemaju dovoljno sati prakse...

Generacija studenata Stomatološkog fakulteta u Zagrebu, koja je u srpnju završila šestogodišnji integrirani studij dentalne medicine, već dva mjeseca ne može dobiti licenciju za rad od nadležne Komore jer nisu odradili staž, iako to prema važećim zakonima i nisu trebali.

Naime, prije su studenti stomatologije, čiji je studij trajao pet godina, imali obvezu stažirati još godinu dana nakon diplome, položiti stručni ispit i zatim su od Hrvatske komore dentalne medicine mogli zatražiti dozvolu za rad. A onda je Stomatološki fakultet u Zagrebu u akademskoj godini 2005./2006. upisao prvu generaciju studenata prema integriranom kurikulumu.

Prema tom programu studij je produžen na šest godina, a tijekom tog razdoblja studenti su odrađivali i praksu, odnosno radili su s pacijentima određen broj sati. Prema postojećem Pravilniku o pripravničkom stažu zdravstvenih radnika i Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, takvi studenti ne moraju odrađivati pripravnički staž niti polagati stručni ispit jer se smatra da je studij bio takav da ih je pripremio za posao u ordinaciji.

Tražimo stažiranje

Međutim, na Stomatološki fakultet zatim je stiglo izvješće Europske komisije o reguliranim profesijama u kojem je stajalo da ti studenti nemaju dovoljno sati praktične nastave. Kako nam tvrde studenti, fakultet sada traži od Ministarstva zdravlja da izmijeni postojeći Pravilnik i Zakon i da im se uvede obvezno petomjesečno stažiranje kako bi se nadoknadio manjak sati rada u ordinacijama. Studenti kažu da oni nisu protiv stažiranja i da su spremni na to, ali kažu kako će proći barem još godinu i pol dok se ne zaposle.

- Htjela bih samo naglasiti da mi nismo protiv stažiranja, niti se borimo protiv njega, već se borimo za informacije i što brže rješavanje cijele situacije. Dakle, ako će se mijenjati zakoni i pravilnici, da to bude što prije. Ako ne, da nam daju licenciju na koju imamo pravo. Jer mi u međuvremenu sjedimo doma. Pitanje je i hoće li taj staž biti plaćen - rekla je jedna od bivših studentica koja je diplomirala u srpnju.

U generaciji koja je prva upisala integrirani studij i diplomirala ili će to tek učiniti do kraja rujna nešto je više od 80 studenata.

Studenti pak kažu da je generaciji koja je integirani studij upisala 2010./2011. godine kurikulum nešto izmijenjen, i to tako da imaju nešto više sati praktične nastave, ali da zapravo ni oni ne mogu dostići satnicu kakvu su imali prijašnji stažisti. Oni su, naime, odrađivali godinu dana svaki radni dan po osam sati te se ta satnica nikako ne može poklopiti s praktičnom nastavom tijekom studija.

Isti problem sa studentima medicine

I medicinari su imali sličan problem sa stažiranjem. Njihov integrirani studij također traje šest godina, no, prema direktivi Europske unije o reguliranim profesijama, nije bilo dovoljno sati praktične nastave. Zbog toga je Ministarstvo zdravlja u postupku donošenja novog pravilnika kojim će regulirati da budući liječnici moraju stažirati pet mjeseci. Ali to se neće primjenjivati retrogradno, već će po tim pravilima studirati generacija koja je ove godine upisala studij i buduće generacije.

Izvor: Jutarnji

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.