Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Afrika ima 55 milijardera: Sve je više bogataša,ali se siromaštvo i dalje povećava

AFRIKA ima mnogo više milijardera nego što se obično misli, dok siromaštvo nastavlja rasti, pokazuje istraživanje koje je izradio nigerijski magazin Ventures.

Afrika ima 55 milijardera: Sve je više bogataša,ali se siromaštvo i dalje povećava

Među 55 najbogatijih Afrikanaca, čak 20 je iz Nigerije, a među njima je troje od četvero s vrha liste,. Južna Afrika i Egipat zauzimaju drugo i treće mjesto, s devet i osam milijardera.
 
Prema ovom istraživanju, nigerijski biznismen, Aliko Dangote, najbogatiji je Afrikanac, i to već više godina unatrag, a njegovo bogatstvo procjenjuje se na oko 20,2 milijarde dolara. Ovaj multimilijarder koji je bogatstvo stekao na cementu, danas posjeduje pravo industrijsko carstvo koje obuhvaća mlinove, tvornice šećera i ostalih prehrambenih namirnica.
 
Najbogatija Afrikanka, Folorunsho Alakija, također je iz Nigerije i nalazi se na čelu naftne tvrtke Famfa Oil.
 
Petoro najvećih milijardera Južne Afrike su bijelci, stariji od 60 godina, a obogatili su se na financijskim transakcijama i trgovini. Najveći dio prihoda sada ostvaruju od investicija u inozemstvu, u Londonu, New Yorku i Zurichu.
 
Južnoafrikanac Nicky Oppenheimer, peti na listi najbogatijih u Africi, čija imovina vrijedi oko 6,5 milijardi dolara, svoje bogatstvo duguje rudnicima dijamanta koje je naslijedio od obitelji.
 
Velika većina nigerijskih milijardera svoje bogatstvo stekla je na nafti, budući da je Nigerija prvi proizvođač nafte na kontinentu.
 
U studiji se također navodi da Afrika ima sve više izrazito bogatih ljudi, a više zemalja kontinenta bilježi ekonomski rast unatoč svjetskoj krizi, ali se siromaštvo ipak ne smanjuje.
 
Prema podacima Svjetske banke, u subsaharskoj Africi koja je 1981. imala 205 milijuna ekstremno siromašnih ( s manje od 1,25 dolara prihoda dnevno ), u 2010. imala je dvostruko više siromašnih, odnosno oko 414 milijuna.
 

Izvor: Index

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.