Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Dojmovi 'Mrsićevih volontera' koji su radili za 1600

Hrvatska će iduće godine iz europskih fondova dobiti 17,32 milijuna eura za provedbu mjera aktivne politike zapošljavanja. Najpopularnije je stručno osposobljavanje za 1600 kuna, poznatije kao Mrsićevo volontiranje.

Dojmovi 'Mrsićevih volontera' koji su radili za 1600

Podaci o osobama koje su bile uključene u stručno osposobljavanje tijekom 2011. i program završile tijekom 2012. govore da je njih 61,3% zaposleno u roku 12 mjeseci nakon završetka osposobljavanja – hvale se na Zavodu za zapošljavanje i dodaju da “treba imati na umu da su u 2011. i do sredine 2012. godine polaznici stručnog osposobljavanja za rad, osim u obrtništvu, bili uglavnom uključeni u tijelima državne i javne uprave koji u pravilu ne zapošljavaju nove radnike, a manjim dijelom kod poslodavaca u privatnom sektoru koji imaju mogućnost stvoriti radna mjesta i zadržati polaznika stručnog osposobljavanja”.

"Stoga očekujemo da će se pravi učinak mjere tek vidjeti", ističu u Zavodu za zapošljavanje koji je zbog velikog priljeva novonezaposlenih radnika na burzu rada postao najzaposlenija državna institucija. Bez posla je trenutačno oko 342 tisuće građana, a nezaposlenost će se znatno povećavati sve do ožujka 2014. i novog ciklusa sezonskih poslova.

Budući da Hrvatska, uz Španjolsku i Grčku, ima najveći broj nezaposlenih u Europskoj uniji, hrvatski budžet za nezaposlene podebljat će se približno za trećinu s predviđenih 17,3 milijuna eura (odnosno 130 milijuna kuna) iz EU fondova.

Budžet 521 milijuna kuna

Država ove godine izdvaja 521 milijun kuna za provedbu mjera aktivne politike zapošljavanja i jedna je to od rijetkih budžetskih stavki koja je znatno povećana posljednje dvije godine. Njezin učinak vidi se i u povećanju broja nezaposlenih uključenih u neke od programa za poticanje zapošljavanja. Ako je suditi po dosadašnjim podacima o 44 tisuće obuhvaćenih mjerama, iduće bi godine najmanje 55 tisuća nezaposlenih moglo dobiti neku priliku. Najveći je interes za stručno osposobljavanje za 1600 kuna, koje je od srpnja pojačano i plaćenim troškovima prijevoza. Do sredine listopada u program “volontiranja” uključeno je 11,3 tisuće novih osoba, a blizu pet tisuća preneseno je iz prošle godine. Mjera je dočekana s puno skepse jer ruši cijenu rada fakultetski obrazovanih ljudi, no kriza je učinila svoje. U dvije godine “stručno osposobljavanje” prihvatilo je više od 20 tisuća mladih. Proteklih je godina mjera bila ograničena na javnu upravu i uži krug mladih kojima je staž preduvjet za stručni ispit.

Informatičaru u Županiji to je vrlo vrijedno iskustvo

Jednogodišnji rad za 1600 kuna 30-godišnjem je informatičaru Danijelu Glavaševiću iz Rijeke, kako kaže, donio vrijedno iskustvo. Od 21. siječnja angažiran je u Primorsko-goranskoj županiji na poslovima uređivanja web stranice, fotografiranju, po potrebi i kao tehnička podrška u službi protokola. "Čuo sam svašta o ovome modelu, no moje je iskustvo apsolutno pozitivno. Za mene je ovo velika prednost jer uopće nije jednostavno naći posao, osobito u struci. Odlično su me prihvatili, puno sam toga naučio i svakako nisam ondje primljen da bih nosio kave", šali se Danijel. Na pitanje drži li “Mrsićev model” dobrim, odgovara da je vrijeme zapravo takvo da mladi ljudi i nemaju previše izbora, pa se otvara barem nekakva prilika.

Javljala se na telefon umjesto tajnice i doznala za priliku

Godinu dana stručnog osposobljavanja u gradskoj upravi u Prelogu pomoglo je Međimurki Petri Jakopec (26) u pronalaženju posla. Ta diplomirana ekonomistica danas je v. d. menadžerice u LAG-u “Mura – Drava”, organizaciji civilnog društva za promicanje održivog ruralnog razvoja. Osposobljavanje u Gradu donijelo joj je, kaže, samopouzdanje u odnosima s ljudima i brojne kontakte.
"Jedno sam vrijeme mijenjala gradonačelnikovu tajnicu koja je bila na bolovanju. Primala sam stranke i javljala se na telefon. Upoznala sam tako velik broj ljudi, a u Gradu sam i doznala za LAG i prijavila se za posao", komentira Petra i dodaje kako je prije toga bila na nekoliko razgovora za posao, no svi su tražili radnike s iskustvom.

U Gradu je bilo OK, ali za radno mjesto morao se preseliti

Zoran Stupar (29) završio je politologiju na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, a za 1600 kuna volontirao je u Gradu Koprivnici od listopada 2010. do listopada 2011. godine.

"Nisam dobio mogućnost nastaviti raditi u Gradu ili nekoj od gradskih tvrtki, što mi je bila velika želja. Kasnije sam honorarno radio na jednom lokalnom portalu, odakle sam 1. kolovoza prošle godine, razočaran u mogućnosti zaposlenja u Koprivnici, otišao raditi u Zagreb", ističe Zoran te dodaje da mu je posao u Gradu puno značio jer mu se nisu pružale bolje mogućnosti u tom trenutku. "Bilo je to ugodno iskustvo jer sam upoznao sjajne ljude, ali pri zaposlenju mi je više pomogao honorarni posao, koji sam radio nakon njega, nego stručno osposobljavanje", zaključuje Zoran. 

Dokazala da zna pa su je uzeli čim se ispraznilo mjesto

Nakon završetka stručnog studija upravnog prava, Mateja Tomašević (24) javila se na natječaj za stručno osposobljavanje u Požeško-slavonsku županiju. "Počela sam raditi 1. studenog 2011. u uredu župana i nakon godinu dana pitala sam mogu li ostati volontirati jer sam željela skupiti što više stručne prakse. Tadašnji župan Marijan Aladrović mi je to dopustio. Paralelno sam izvanredno studirala na Pravnom fakultetu u Osijeku i sada sam na četvrtoj godini", kaže Mateja. Kada je u rujnu otišao jedan djelatnik, otvorila se mogućnost za zapošljavanje. Zbog pokazanoga znanja te spremnosti da radi besplatno upravo je ona dobila taj posao. "Moj primjer svjedoči da je stručno osposobljavanje dobra mjera", poručuje Mateja. 

Godina je prošla, a onda sam se opet vratio na biro

Marijo Popović, 27-godišnji diplomirani pravnik, volontirao je u gradskoj upravi Splita. Godina je prošla i on je već nekoliko mjeseci opet na burzi.
"Volontiranje mi nije pomoglo pronaći stalni posao. Ni meni, a koliko znam, ni ostalim kolegama od nas 20, koliko nas je primljeno lani", kaže Popović. Njegovo radno mjesto bilo je u Odjelu pravne zaštite, stanova i poslovnih prostora, a drži da je mogao naučiti mnogo više i da mu stručno osposobljavanje nije donijelo ono što je očekivao. "Istina je, položio sam stručni ispit i u životopisu mogu napisati da imam godinu dana radnog iskustva. No, što mi to vrijedi kada nema ni natječaja ni poslova", zaključuje Popović, koji je, zanimljivo, na prošlim izborima bio i kandidat HSP-a za gradonačelnika Splita.

Izvor: Večernji.hr

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.