Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Opravdan izostanak s posla ne može se bilježiti kao godišnji odmor

Za dan kada opravdano niste mogli doći na posao, poslodavac vam nije bio ovlašten uzeti dan godišnjeg odmora.

Opravdan izostanak s posla ne može se bilježiti kao godišnji odmor

Pitanje; 

Svi smo svjedočili cikloni Theodor koji je u potpunosti zatvorio Jadransku magistralu od Bakra do Svete Marije Magdalene, zbog čega sam izostala s posla. Poslodavac mi za to uzima dan godišnjeg odmora. Je li to pravno opravdano? Je li RH podliježe zakonima o radu RH ili EU?

Odgovor;

Hrvatskim Zakonom o radu uređuju se radni odnosi u Republici Hrvatskoj, ako drugim zakonom ili međunarodnim ugovorom, koji je sklopljen i potvrđen u skladu s Ustavom te objavljen, a koji je na snazi, nije drukčije određeno. Člankom 6. Zakona o radu određeno je da su se poslodavac i radnik u radnom odnosu dužni pridržavati odredbi Zakona o radu i drugih zakona, međunarodnih ugovora koji su sklopljeni i potvrđeni u skladu s Ustavom i objavljeni, a koji su na snazi, te drugih propisa, kolektivnih ugovora i pravilnika o radu.

Zakoni EU kao takvi ne postoje, već se u Republici Hrvatskoj zajedno sa hrvatskim zakonima primjenjuju direktive (implementirane u hrvatsko zakonodavstvo), uredbe i odluke. Također je kao izvor prava bitna i sudska praksa Europskog suda.

Što se tiče uzimanja dana godišnjeg odmora za dan kada opravdano niste mogli doći na posao, poslodavac Vam nije bio ovlašten uzeti dan godišnjeg odmora. Naime, raspored korištenja godišnjeg odmora utvrđuje poslodavac u skladu s kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu, ugovorom o radu i Zakonom o radu, a najkasnije do 30. lipnja tekuće godine, te o rasporedu obavještava radnike. Pri utvrđivanju rasporeda korištenja godišnjeg odmora moraju se uzeti u obzir potrebe organizacije rada te mogućnosti za odmor raspoložive radnicima, tj. radnik i poslodavac o tome moraju biti barem donekle suglasni. Ono najvažnije je da se radnika mora najmanje petnaest dana prije korištenja godišnjeg odmora obavijestiti o trajanju godišnjeg odmora i razdoblju njegovog korištenja.

Dakle, s obzirom da niste tražili korištenje godišnjeg odmora, te da Vas poslodavac nije petnaest dana ranije obavijestio o trajanju i razdoblju korištenja godišnjeg odmora, taj dan Vam se ne bi smio računati kao dan godišnjeg odmora. 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.