Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Obrazovanje sestara na srednjoškolskoj razini nije prihvaćeno u EU

Program obrazovanja budućih medicinskih sestara najskuplji je i najduži program u hrvatskom srednjoškolskom sustavu, međutim to nije ujedno i jamac njegove uspješnosti

Obrazovanje sestara na srednjoškolskoj razini nije prihvaćeno u EU

Prvi su na to ukazali učenici Srednje medicinske škole Slavonski Brod, koji su višednevnim bojkotiranjem nastave upozorili da presing svakodnevnog dvanaestosatnog boravka u školi ne mogu izdržati. No neadekvatno organizirana nastava mnogo je manji problem od činjenice da medicinske sestre nakon završenog srednjoškolskog obrazovanja neće posjedovati kompetencije svojih europskih kolegica. Prve medicinske sestre s petogodišnjim srednjoškolskim obrazovanjem na tržište rada izići će 2015. godine, a ne poduzme li se nešto, bit će ni na nebu ni na zemlji. Naime, obrazovanje medicinskih sestara na srednjoškolskoj razini nije prihvaćena pojava u Europi, što potvrđuje i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović.

Direktiva EU

- Stručnjaci su istaknuli da su srednjoškolci premladi za uvođenje u odgovoran i zahtjevan posao medicinskih sestara te da je obrazovanje medicinskih sestara prihvatljivije na razini visokog obrazovanja. U Hrvatskoj trenutačno ima oko 24 tisuće medicinskih sestara, a tek nešto više od 10 posto njih ima visoko strukovno obrazovanje, dok bi se preostalih 90 posto prema preporuci EU trebalo doškolovati - ističe ministar.

Prema Direktivi EU obrazovanju za medicinske sestre mogu pristupiti kandidati koji su završili desetogodišnje opće obrazovanje i imaju najmanje 4.600 sati strukovne obuke u najmanje tri godine obrazovanja. Međutim, bivša je vlada donijela odluku da se taj program ugradi u srednjoškolski sustav i prije tri godine upisana je prva generacija budućih medicinskih sestara u 23 hrvatske srednje škole. Te se medicinske sestre kada završe školovanje, kaže dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. Alan Šustić, neće smatrati kompetentnima prema EU standardima.

- Dobit ćemo asistentice medicinskih sestara, odnosno njihove pomoćnice. Naše medicinske sestre imaju trinaestogodišnje ukupno obrazovanje, a europske petnaestogodišnje. Europska unija traži medicinske sestre s preddiplomskim i diplomskim studijem - pojašnjava prof. dr. Šustić.

Osječka škola nema problema

U Medicinskoj školi Osijek tvrde kako nikakvih problema s obrazovanjem medicinskih škola u Hrvatskoj nema. “Naši učenici nakon završenih pet godina imaju tih potrebnih 4.600 sati i njihova svjedodžba jednaka je onima iz drugih zemalja EU. Naš program u Medicinskoj školi načinjen je po modelu 2 + 3 , prve dvije godine su isključivo opći obrazovni predmeti, a nakon toga učenici imaju tri godine stručnog obrazovanja s 4. 600 sati. Prva generacija koja ide prema ovom programu završit će obrazovanje sljedeće godine I oni neće biti nikakve pomoćne medicinske sestre, nego medicinske sestre jednakog obrazovanja kao njihove kolegice u EU”, objašnjava prof. Renata Gal, ravnateljica Medicinske škole Osijek.

S činjenicom da obrazovanje medicinskih sestara u startu nije postavljeno kako treba, slaže se i predsjednica Hrvatske komore medicinskih sestara Dragica Šimunec navodeći kako je izrađen kurikulum koji je neprimjenjiv u srednjoškolskom sustavu. “Učenici su već sada preopterećeni, a da bi pristupili državnoj maturi, morat će pohađati fakultativne predmete, što znači još veće opterećenje. Idu pet godina u školu, a dobivaju samo srednjoškolsko obrazovanje.

Izvor: Glas-slavonije

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.