Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Plaće mladih radnika značajno pale nakon financijske krize

Prema izvješću organizacije Resolution Foundation, plaće radnika mlađih od 30 godina u Velikoj Britanije pale su za 12 posto od početka krize, piše britanski list The Guardian.

Plaće mladih radnika značajno pale nakon financijske krize

Četiri godine nakon financijskog sloma, plaće mladih radnika i mogućnost njihova zapošljavanja se i dalje smanjuju.

Ova organizacija ističe da analize službenih podataka pokazuju da su mladi radnici tijekom krize prošli najgore od svih dobnih skupina.

Ovo upozorenje je uslijedilo nakon što je OECD izrazio zabrinutost da će izgubljena generacija ljudi mlađih od 30 godina širom Europe biti suočena s dugotrajnim razdobljem nezaposlenosti i niskih plaća koje će im onemogućiti normalan društveni život, stvaranje obitelji i štednju za mirovinu.

Također, izvješće britanske organizacije Tax Research koje je izašlo ovog tjedna, pokazalo je da su prihodi samozaposlenih radnika pali tijekom prošlog desetljeća, a da se taj pad ubrzao nakon financijskog sloma 2008. godine.

Izvješće Resolution Foundationa pokazuje da je prosječna satnica radnika između 22 i 29 godina starosti nakon 2008. godine pala za 11.7 posto, na 9.83 funti.
U istom razdoblju, satnica prilagođena za inflaciju, pala je 8,1 posto.

'Gospodarska kriza teško je pogodila gotovo sve, ali je najteže pogodila mlade, i to na više načina. Svima plaće kontinuiranu padaju, a uz to, mladi nisu imali koristi od djelomičnog oporavka na tržištu rada,' izjavio je ekonomski stručnjak Resolution Foundationa Matthew Whittaker.

'Činjenica da od gospodarskog oporavka koristi nema cjelokupno stanovništvo je zabrinjavajuća.  Kako sada stvari stoje, mladi se suočavaju s rizikom da budu zaboravljeni', zaključuje Whittaker.
 

Izvor: Business.hr

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.