Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Tri godine bez novih znanstvenih novaka!

Već tri godine na zagrebačkom Sveučilištu nije zaposlen ni jedan znanstveni novak. Poražavajuća je to činjenica s obzirom na to da izlaska iz recesije nema bez visokoobrazovanog kadra.

Tri godine bez novih znanstvenih novaka!

Da je situacija krajnje ozbiljna potvrdio je i rektor zagrebačkog Sveučilišta Aleksa Bjeliš. "Alarmantno je u cijeloj zemlji, a mi na Sveučilištu itekako to osjećamo. Situacija je takva da smo ušli u treću godinu u kojoj je zapravo najraniji sustav obnove istraživačkog kadra pomlađivanjem kroz sustav znanstvenih novaka zaustavljen i on je samo sporadično u manjim simboličkim brojkama kompenziran, ali možda ni 10%. Tako da sad već osjećamo dosta ozbiljne posljedice u istraživačkom radu i istraživačka produkcija Sveučilišta vjerojatno će i dalje deklinirati, padati, što će utjecati na ugled Sveučilišta i na nivo rangiranja i slično", rekao je Bjeliš.

Rektor i dekani kažu da godinama upozoravaju Ministarstvo. Jednostavno ne mogu više čekati i iz vlastitih rezervi traže alternativne varijante financiranja kako bi zadržali bar neke mlade znanstvenike.

Stanje je alarmantno, tako da na nekim fakultetima nastavu spašavaju i akademici, a mladi znanstvenici na nekim fakultetima odlaze u inozemstvo na gotovo dnevnoj bazi. 

Rečeno je kako se sustav mijenja i da će biti bolje. To je jedan futur koji je neizvjestan, on će možda biti bolji, ali mi već treću godinu živimo u budućnosti koja se ne ostvaruje, zaključio je rektor Bjeliš.

Izvor: HRT

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.