Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Pravo na korištenje godišnjeg odmora nakon porodiljnog dopusta

Radnik ima pravo godišnji odmor koristiti u dva dijela, osim ako se s poslodavcem drukčije ne dogovori. Ako radnik koristi godišnji odmor u dijelovima, mora tijekom kalendarske godine za koju ostvaruje pravo na godišnji odmor, iskoristiti najmanje dva tjedna u neprekidnom trajanju.

Pravo na korištenje godišnjeg odmora nakon porodiljnog dopusta

Pitanje;

Imam pitanje u vezi godišnjeg nakon roditeljskog dopusta.

Na rodiljnom dopustu sam od 4.1.2013. godine, a prije odlaska sam iskoristila cijeli godišnji odmor iz 2012. u 2012. godini. Čak sam i 2. i 3.1.2013. godine bila službeno na GO i to je trebao biti GO iz 2013. (nešto se krivo izračunalo pa ispada da mi je to GO iz 2013.).

Vraćam se na posao 3.2.2014. i zanima me da li imam pravo na GO iz 2013.?

Odgovor;

Sukladno članku 62. i članku 63. Zakona o radu, radnik ima pravo godišnji odmor koristiti u dva dijela, osim ako se s poslodavcem drukčije ne dogovori. Ako radnik koristi godišnji odmor u dijelovima, mora tijekom kalendarske godine za koju ostvaruje pravo na godišnji odmor, iskoristiti najmanje dva tjedna u neprekidnom trajanju, pod uvjetom da je ostvario pravo na godišnji odmor u trajanju dužem od dva tjedna. Neiskorišteni dio godišnjeg odmora radnik tada može prenijeti i iskoristiti najkasnije do 30. lipnja iduće godine.

Važno je naglasiti da radnik ne može u sljedeću kalendarsku godinu prenijeti dio godišnjeg odmora, ako mu je bilo omogućeno korištenje toga odmora, tj. ako mu je poslodavac omogućio korištenje godišnjeg odmora. Međutim, iznimno, dio godišnjeg odmora koji je prekinut ili nije korišten u kalendarskoj godini u kojoj je stečen, zbog bolesti ili korištenja prava na rodiljni, roditeljski i posvojiteljski dopust, radnik ima pravo iskoristiti do 30. lipnja iduće godine.

Stoga možete iskoristiti cijeli godišnji odmor iz 2013. godine, ali najkasnije do 30. lipnja 2014. godine. 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.