Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Elektrotehnika i strojarstvo jamče posao, ekonomija i pravo burzu rada

Deficitarna zanimanja u PGŽ-u koja studentima jamče posao još su rehabilitacija, logopedija, farmacija i socijalna pedagogija, dok su »out« likovna pedagogija, primijenjena umjetnost, menadžment i logistika u pomorstvu i prometu, hrvatski jezik te filozofija.

Elektrotehnika i strojarstvo jamče posao, ekonomija i pravo burzu rada

Strojarstvo, elektrotehnika, računarstvo, rehabilitacija, logopedija, farmacija i socijalna pedagogija jedina su područja koja prema analizi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje budućim studentima po završetku studija jamče posao, jer riječ je o deficitarnim zanimanjima na području Primorsko-goranske županije. Svake godine HZZ provodi godišnju analizu i prognozu potreba tržišta za pojedinim zvanjima i izrađuje Preporuku za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja.

Ono što treba napomenuti je da se od traženih zanimanja na Sveučilištu u Rijeci provode samo programi strojarstva, elektrotehnike i računalstva, a u Zavodu pojašnjavaju da se analiza provodi na osnovi relevantnih statističkih podataka i pokazatelja o zapošljavanju nezaposlenih osoba prema programu obrazovanja, podataka iz Ankete poslodavaca te se uzimaju u obzir strategije i planovi gospodarskog razvoja na regionalnoj i lokalnoj razini. 

Regionalno tržište rada

Ravnateljica riječke podružnice Zavoda Jadranka Tomašić ističe da preporuka ima kvalitativni karakter, a preporuča se povećanje ili smanjenje broja upisanih i stipendiranih učenika i studenata u pojedinim programima obrazovanja, ali se ono ne određuje brojčano.

Preporuka je izrađena na razini regionalnog tržišta rada s ciljem smanjenja strukturne neusklađenosti između ponude rada i potražnje za radom, a područja u kojima zbog suficitarnosti kadra na tržištu rada treba smanjiti broj upisanih studenata su poslovna ekonomija, poslovna ekonomija u turizmu i ugostiteljstvu, pravo, likovna pedagogija, primijenjena umjetnost, logistika i menadžment u pomorstvu i prometu, hrvatski jezik i književnost te filozofija. Među stručnim studijima Zavod za zapošljavanje preporuča smanjenje studenata samo na upravnom studiju i poduzetništvu. 

Navodeći kako se ovogodišnja preporuka Zavoda za zapošljavanje ne razlikuje bitno od prošlogodišnje, prorektorica za nastavu i studentska pitanja Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Snježana Prijić Samaržija ističe da se upisna politika i politika stipendiranja studenata riječkog Sveučilišta usklađuje s preporukama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. 

  – Za većinu studijskih programa za koje se preporučuje povećanje broja upisanih i stipendiranih razvijaju se mehanizmi potpore i stipendiranja. Senat je upravo donio odluku o dodjeljivanju 30 stipendija po 10 tisuća kuna za područje tehničkih, biomedicinskih programa i računarstva koja su deficitarna u Primorsko-goranskoj županiji, a istovremeno studenti ovih područja imaju povoljnije uvjete u prijavama za kreditiranje, ističe prorektorica. 

Susjedne županije

Napominjući da nije važno samo povećati broj upisanih studenata već povećati i broj završenih studenta, odnosno osigurati im uvjete da uspješno završe te studije, prorektorica pojašnjava da se iz tog razloga posebno financiraju projekti nadoknada kompetencija pojačana demonstrature te sustavi vršnjačke i mentorske potpore upravo za studente iz tih deficitarnih područja. 

  – Što se tiče preporuke o smanjivanju broja upisanih i stipendiranih studenta također se usklađujemo s preporukama, tako da su posebice smanjene kvote u području ekonomije i drugih studijskih programa koji obrazuju kadrove u suficitarnom domenama. Primjerice 2011. godine na Ekonomskom je fakultetu kvota iznosila 710 mjesta, a na upisima za narednu akademsku godinu taj je fakultet osigurao 370 upisnih mjesta. Slično je i s Fakultetom za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu. . Također smjer logistike i menadžmenta u pomorstvu i prometu Pomorskog fakulteta u odnosu na prošlu godinu smanjio je kvotu za desetak upisnih mjesta. Treba napomenuti da na tim fakultetima dolazi do prilagodbe na način akreditiranja novih studijskih programa prema specifičnim potrebama tržišta rada i mogućnostima zapošljivosti, kaže prof. dr. Prijić Samaržija. 

 Dodajući kako je potrebno istaknuti da Sveučilište u Rijeci obrazuje studente koji dolaze iz drugih županija i koji se imaju namjeru vratiti kući ili prihvatiti posao gdje bude moguće prorektorica ističe da s obzirom na to referentni okvir za Sveučilište nije samo Primorsko-goranska županija. 
 
  – Napominjem to stoga jer vodimo računa i o potrebama i interesima drugih područja u Hrvatskoj i podupiremo i studijske programe koji su potrebni za Istarsku i Ličko-senjsku županiju, ali i druge gdje su, primjerice, deficitarni kadrovi iz prirodnih znanosti, medicine tehničkih znanosti, ali i drugih koji nisu deficitarni u Primorsko-goranskoj županiji, zaključuje prorektorica.

Traže se i CNC operateri, monteri suhe gradnje te krovopokrivači

 Preporukama za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja, uz visokoškolske programe obuhvaćaju se i oni srednjoškolski, a prema procjenama Zavoda za zapošljavanje kada su u pitanju trogodišnji srednjoškolski programi tražena zanimanja su CNC operater, monter suhe gradnje i krovopokrivač, dok je ekološki tehničar jedino četverogodišnje srednjoškolsko zanimanje koje je traženo. Popis srednjoškolskih programa za kojima ne postoji potražnja na tržištu rada malo je veći, a sadrži zanimanja: prodavač, autolimar, fotograf i frizer, ekonomist, upravni referent, hotelijersko-turistički tehničar, dizajner odjeće, grafički urednik-dizajner te tehničar za logistiku i špediciju.

Ukoliko ne znate što biste upisali, i dvoumite se između nekoliko različitih studija, olakšajte si odluku putem aplikacije EduCentar portala Usporedi studije. 

Izvor: Novilist.hr

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.