Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Hrvatski program provedbe Garancije za mlade u finalnoj fazi

Ministar rada i mirovinskoga sustava prof. dr. sc. Mirando Mrsić, dr. med., sudjeluje na redovnom sastanku EPSCO-a (Vijeće za zapošljavanje, socijalnu politiku, zdravlje i pitanja potrošača).

Hrvatski program provedbe Garancije za mlade u finalnoj fazi

U sklopu sastanka, ministar Mrsić je razgovarao s Laszlom Andorom, povjerenikom Europske komisije za zapošljavanje, socijalna pitanja i inkluziju. Jedna od tema razgovora je bila spremnost Hrvatske za primjenu europske Garancije za mlade (Youth Guarantee).

Povjerenik Andor je izvijestio ministra Mrsića da je 20 zemalja članica da sada poslalo svoje programe. Neke od tih zemalja morat će svoje programe pisati od početka, uz pomoć predstavnika Europske komisije. Što se, pak, tiče Hrvatske i spremnosti za sudjelovanje u Garanciji za mlade, povjerenik Andor je potvrdio ministru Mrsiću da je program koji je Hrvatska predložila jedan od najrazrađenijih te da je potrebno još učiniti manje izmjene, posebno na sustavu dugoročnog praćenja učinka mjera.

Izražen je zajednički stav da je program u finalnoj fazi i da će vrlo brzo biti spreman za provedbu. Garancija za mlade biti će ravnopravni dio Nacionalnog programa reformi koji će u travnju biti dostavljen EK. 

Youth Guarantee – Garancija za mlade novi je i inovativan pristup rješavanju nezaposlenosti mladih u okviru kojeg sve osobe mlađe od 25 godina unutar četiri mjeseca od završetka školovanja ili gubitka prethodnog zaposlenja dobivaju kvalitetnu i konkretnu ponudu bez obzira na to jesu li prijavljeni na zavod za zapošljavanje ili ne. Kvalitetna ponuda podrazumijeva ponudu za posao, praksu, pripravništvo ili za nastavak obrazovanja te mora biti prilagođena pojedinačnim potrebama i situaciji. Na inicijativu Hrvatske dob za korištenje ove mjere produžena ja sa 25 na 30 godina.

Za realizaciju programa Garancija za mlade Hrvatskoj je rezervirano 61,82 milijuna eura kojima se pridodaje isti ili čak viši iznos iz Europskog socijalnog fonda. Osim toga, regije s nezaposlenošću mladih iznad 25 posto mogu računati na dodatna sredstva.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.