Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Kako odgovoriti na četiri uobičajena, ali teška pitanja

Već znate koliko je važna dobra priprema za razgovor za posao: istražiti tvrtku, pripremiti odgovore na uobičajena pitanja i pripremiti vlastita pitanja za poslodavca. No, znate li pripremiti odgovore koji će vas istaknuti? Ili uporno dajete odgovore koji vas na kraju 'koštaju' radnog mjesta?

Kako odgovoriti na četiri uobičajena, ali teška pitanja

Čak i jednostavno pitanje kao što je "Možete li mi reći nešto o sebi?" može vas diskvalificirati ili biti prilika da ostavite upečatljiv dojam zbog kojeg će poslodavac pomisliti: "To je to, ovakvu osobu želim zaposliti!" 

Career Builder donosi neka uobičajena pitanja na razgovoru za posao - na prvi pogled tako jednostavna, a istovremeno vrlo teška: 

1) "Možete li mi reći nešto o sebi?" 

Intervju obično počinje ovim naizgled jednostavnim pitanjem u kojem poslodavac želi čuti općenite informacije o vama. Važno je pokazati entuzijazam, samopouzdanje i želju za radom, ali i sposobnost lakoće komuniciranja. 

Upravo radi ovog posljednjeg, najbolje je da se držite informacija vezanih uz svoju dosadašnju karijeru. Informacije o privatnom životu bolje je izostaviti. Možete govoriti o svom radnom iskustvu, vještinama koje ste stekli, a poželjne bi bile i na poslu zbog kojeg ste pozvani na razgovor. Možete spomenuti i koju ste školu ili fakultet završili, te cijelu priču zaokružiti time kako vidite daljnji razvoj svoje karijere i u kojem biste se području voljeli dodatno usavršavati. 

2) "Zašto želite raditi za nas?" 

Ovo pitanje može se pojaviti na početku ili na kraju razgovora za posao, ali odlična je prilika da objasnite zašto vi zaslužujete dobiti posao. Ipak, zapamtite: iako je pitanje postavljeno tako da imate mogućnost reći što vi želite, poslodavac zapravo želi znati što vi možete ponuditi njemu! Govorite li samo o tome kakve će prednosti zapošljavanje donijeti vama, poslodavac može pomisliti da niste sagledali širu sliku i da vas zanima samo osobna korist, umjesto potreba tima i tvrtke. 

Umjesto da govorite samo o tome kako se ovaj posao uklapa u vašu viziju daljnjeg razvoja karijere ili vaš životni stil, radije govorite o tome zbog čega vam se sviđa tvrtka, njezini proizvodi ili usluge. Objasnite kakva znanja posjedujete, a mogla bi biti korisna poslodavcu i opišite što vidite kao izazov u ovome poslu: Što mislite da biste u tvrtki mogli unaprijediti, kakve inovacije donijeti i sl.? Da biste dobro odgovorili na ovo pitanje, najprije morate dobro proučiti tvrtku, dosadašnje poslovanje i proizvode/usluge koje nudi, filozofiju poslovanja i izazove s kojima se tvrtka susreće. 

3) "Koje su vaše jake strane, a što je vaša najveća slabost?" 

Na ovo pitanje nije potrebno opširno odgovarati i najbolje se držati 'zlatne sredine'. To znači da svoje vrline ili mane nećete pretjerano naglašavati niti ćete im davati preveliku važnost. Kada navodite manu, svakako spomenite onu na kojoj ste već počeli raditi i pružite za to konkretan primjer. 

Važno je znati da ovo nije pitanje u kojem biste trebali govoriti o svojim unutarnjim strahovima. Nemojte iznositi mane ili vrline koje dolaze do izražaja u vaše privatno vrijeme, već se isključivo fokusirajte na karakteristike koje su vezane uz obavljanje posla i vaš profesionalni život. Dodatne savjete o tome kako odgovoriti na ovo pitanje pročitajte u članku Koje su vaše slabosti? 

4) "Zbog čega ste napustili svoj zadnji posao?" 

Imajte na umu da se ovo ptanje ne mora odnositi samo na zadnji posao koji ste radili, već ga poslodavac može postaviti za bilo koji posao naveden u vašem životopisu.

Najpoželjnije je dati pozitivan odgovor, a to znači da nećete govoriti loše o bivšem poslodavcu, tvrtki ili kolegama. Ne samo zato jer nitko ne voli ogovaranja, već i zato jer svaki poslodavac od kandidata očekuje konstruktivna rješenja umjesto žalopojki. To znači da možete objasniti koliko ste napredovali na bivšem poslu i jeste li došli do točke kada daljnji profesionalni razvoj više nije bio moguć. Ili ste poželjeli izazovnije radno okruženje. 

Ukoliko ste dobili otkaz, recite to iskreno. U današnje vrijeme nije neobično ili sramotno reći da ste bili 'tehnološki višak', ali i takvom odgovoru možete dati pozitivnu notu tako što ćete istaknuti što ste naučili na tom radnom mjestu i kako vam to iskustvo može pomoći u obavljanju budućih poslova, recimo, poput ovog za koji ste se sada prijavili. 

Za kraj...

Dobra priprema za razgovor za posao je bitna, ali unatoč pripremi pokušajte biti opušteni i svoji. Dozvolite poslodavcu da upozna pravog vas i nemojte davati odgovore za koje mislite da ih poslodavac želi čuti, već iskoristite intervju kako biste istaknuli najbolje od sebe i činite to iskreno. 

Sretno! :) 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.