Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Poslovi koji su najgori za zdravlje

Iako se smatra da je bolji ikakav posao nego nikakav, postoje radna mjesta koja su posebno loša za fizičko i psihičko zdravlje, tvrde stručnjaci.

Poslovi koji su najgori za zdravlje

Među opasnim zanimanjima je građevinarstvo jer čak i najbolje obučeni radnici mogu pasti, poginuti od strujnog udara ili doživjeti neku drugu nesreću na gradilištu.

Nekima će zbog kemikalija ili nekih drugih štetnih tvari zdravlje stradati nakon nekoliko godina. U opasnosti su i neki djelatnici u javnim uslugama poput vatrogasaca ili policajaca odnosno djelatnicima čistoće. Oni su dodatno ugroženi jer moraju raditi u tri smjene što povećava stres, a nerijetko i prenositi teške stvari koje ih mogu ozlijediti kažu stručnjaci koji se bave radnim opterećenjima. Zbog toga i jesu godinama u top deset opasnih zanimanja.

Na listi opasnih je rad u šumarstvu, poljoprivredi i ribarstvu jer su i tu radnici u velikoj opasnosti od ozljeda raznih vrsta.

Njima se pridružuju radnici u vojnoj industriji i oni vojnici koji rade u oružanim snagama. Ne čudi da su na top listi opasnih i prijevoznici odnosno vozači koji su svakodnevno u prometu gdje odgovaraj ne samo za svoj već i za tuđe živote.

Premda će se to mnogima činiti čudno opasni su i tzv. sjedilački poslovi uključujući i one u zdravstvu u kojima se odlučuje o zdravlju pacijenta. Stručnjaci ističu da su raznim koordinatorima, onima koji rade u odnosima s javnošću i novinari također ugroženi zbog velike razine stresa što nakon godina rezultira dijabtesom bolestima srca i krvnih žila, rakom…

Savjet je da bi se svi zaposleni barem povremeno trebali konzultirati s liječnikom ali i tamo gdje je to moguće koristiti maksimalnu zaštitu. Također je važno dobro i dovoljno spavati i biti tjelesno aktivan a loše navike poput pušenja ili alkohol valja izbjegavati.

Izvor: Jutarnji list 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.