Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Znate li zašto je jednorog nacionalna životinja Škotske?

Izmišljeno biće možda je neobičan izbor za životinju koja predstavlja neku zemlju, ali ne i za Škotsku koja ima dugu povijest mitova i legendi.

Znate li zašto je jednorog nacionalna životinja Škotske?

Jednorog je škotski heraldički simbol još od 12. stoljeća, kada se počeo koristiti kao simbol škotske vojske u vrijeme kralja Williama I. 

Jednoroge su štovali i stari Babilonci, a prvi pisani zapisi o njima javljaju se još u doba antičke Perzije, Rima, Grka i židovskih učenjaka, gdje svi odreda opisuju biće koje izgleda kao konj s jednim rogom koji ima magična svojstva i može liječiti bolesti. 

U keltskoj mitologiji, škotski jednorog simbolizira nevinost i čistoću, moć liječenja, radost pa i sam život, a također predstavlja simbol muževnosti i moći. 

Tijekom vladavine Kralja Jamesa III (1466.-1488.) zlatnici su nosili simbol jednoroga, a u vrijeme škotskog kralja Jakova I. koji je sjeo na englesko prijestolje nakon Elizabete I., škotski kraljevski grb sadržavao je dva jednoroga koji podupiru štit. Jakov I. kasnije je lijevog jednoroga zamijenio lavom koji je engleska nacionalna životinja.  

Ovaj simbolizam bio je i utoliko snažan jer su lav i jednorog dugo vremena bili ilustrirani kao neprijatelji koji se natječu za krunu u životinjskom svijetu: harmonična vladavina jednoroga nasuprot moćnome lavu. 

Lav i jednorog i danas su simboli Ujedinjenog Kraljevstva: engleski kralj s lijeve i škotski jednorog s desne strane. 

Heraldički jednorog okovan je lancem jer slobodan jednorog, vjeruje se, predstavlja opasnu životinju. 

Pogledajte i popis nacionalnih životinja ostalih zemalja svijeta. 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.