Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Pola milijuna eura za četiri mjeseca rada?

Privremeni članovi Europske komisije, izabrani u srpnju, primit će više od pola milijuna eura za samo četiri mjeseca rada, bonuse i mirovinski plan koji odgovara onom u povjerenika s punim mandatom.

Pola milijuna eura za četiri mjeseca rada?

Uz izdašnu osnovicu, Martine Reicherts iz Luxembourga, Jacek Dominik iz Poljske, Ferdinando Nelli Feroci iz Italije i Jyrki Katainen iz Finske dobili su i po 100.000 eura za stanarinu i kompenzaciju tekućih izdataka, odnosno svotu od 62,000 eura za prezentacijske i organizacijske troškove. 

Tome treba dodati i kontroverzni "tranzicijski doplatak" koji se izračunava prema vremenu provedenom na mjestu povjerenika, iznosi 40% temeljne plaće, isplaćuje se kroz tri godine, a u ovom slučaju iznosi oko 300.000 eura. 

Privremeni povjerenici stariji od 50 godina nakon navršene 65 godine imaju pravo i na mirovinu od 43,000 eura koja se isplaćuje kroz dvadeset godina (prosječna mirovina povjerenika s punim mandatom iznosi oko 10.000 eura godišnje).

"Neodrživo i teško za objasniti"

Zastupnica u Europskom parlamentu Ingeborg Gräßle smatra da aktualni sustav izdašnih nagrada za kratkoročno obavljanje dužnosti nije održiv. 

"Problem nije u samim plaćama, već u tranzicijskim doplatcima. Potonji su jednako visoki za rad od nekoliko mjeseci i dvije godine u uredu", izjavila je političarka desnog centra za EurActiv.de.

Pravo na mirovinu je također "teško objasniti" javnosti jer povjerenici u suštini dobivaju gotovo doživotnu penziju za nekoliko mjeseci službe, dodaje Gräßle.

Nešto oštriji je Pieter Cleppe iz think-tanka "Open Europe" koji od 2009 godine uporno ističe da Europski povjerenici mandate završavaju kao milijunaši. Prema njegovom sudu, sustav nagrađivanja u EU je izdašan koliko i izlišan.

"Plaće europskih dužnosnika su generalno previsoke. Ja nemam ništa protiv da oni zarađuju mnogo, no kada na tisuće njih zarađuje više od poglavara u zemljama članicama, tada je to jednostavno previše.", kaže.       

Izvanredne naknade za izvanredan talent

Komisija brani visoke naknade i kaže da su neophodne kako bi se pridobili "vrsni specijalisti koji se mogu suprotstaviti korporativnim divovima i vrhunskim bankarima što kući odnose neusporedivo veće dohotke".

"Atraktivne plaće privlače najtalentiranije ljude", izjavio je prošle godine tadašnji potpredsjednik Komisije Maroš Šefčovič za Süddeutsche Zeitung.

Cleppe je za EurActiv ponudio alternativno motrište, rekavši da Komisija jednostavno ne razumije da se sustav nagrađivanja mora iz temelja promijeniti.

"Ovo samo pokazuje da velik broj visokih europskih dužnosnika nema vjere u europski projekt. U suprotnom, oni bi prepoznali da njihovo ponašanje šteti ugledu EU. Oni bi razumjeli da EU mora usvojiti sustav nagrađivanja koji odgovara onom u nacijama članicama", veli Cleppe, naglasivši da na goruća pitanja oko renumeracije mora reagirati Europski parlament uspostavljanjem jasnih financijskih granica za Komisiju. 

Gräßle se slaže s navedenim, ali ne skriva skepticizam.

"Mi moramo propitkivati čitav sustav nagrađivanja u EU. No nakon iskustva tijekom prijašnjih regulatorskih reformi, ja sam krajnje pesimistična" - zaključuje zastupnica.  

Izvor: Index

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.