Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Kako biti najbolji kandidat?

Uzbuđeni ste jer ste naišli na oglas koji vam se sviđa? Pokažite to!

Kako biti najbolji kandidat?

Prije nego što krenete pisati molbu za posao koji vam je 'zapeo za oko' i dotjerivati životopis, evo nekoliko stvar na koje biste mogli pripaziti (imajte na umu da vam ova priprema može koristiti i za razgovor za posao):

1) Stavite naglasak na poslodavčeve, a ne svoje potrebe

Kada razmišljate o svom potencijalnom poslodavcu (ili s njim pričate na razgovoru za posao), vrlo je važno da pokažete zanimanje za tvrtku i posao na koji ste se prijavili, a ne na beneficije i plaću. Iako je posljednje dvoje sigurno ono što vas najviše zanima, vrlo je bitno da pokažete zanimanje za tvrtku i njezino poslovanje. Pokušajte utvrditi koja bi bila vaša uloga? Kako biste im mogli doprinijeti svojim radom? U čemu ste toliko dobri da možete privući nove klijente, kupce, korisnike? Ako znate koji je cilj tvrtke i koja je vaša uloga u postizanju tog cilja, lakše ćete se predstaviti poslodavcu kao idealan kandidat, a to će vam olakšati i odgovor na često pitanje na razgovoru za posao: Zašto bismo trebali zaposliti baš vas?

2) Budite kratki, ali informativni

Malo je puno. Nije važno koliko je dugačka vaša molba za posao, već koliko ste informacija i činjenica u njoj naveli. Kao i prilikom razgovora za posao, stavite naglasak na konkretne primjere i brojke, nemojte opterećivati poslodavca suvišnim informacijama koje nisu usko vezane uz radno mjesto za koje ste se prijavili. Iako su vama sve to vjerojatno bitne informacije, poslodavcu nisu. Previše teksta i podataka poslodavcu može skrenuti fokus s onoga u čemu ste stvarno dobri. Nemojte to dozvoliti - recite malo toga, ali neka bude korisno.

3) Budite fleksibilni

Posljednje što vaš potencijalni poslodavac želi vidjeti je da imate cijeli niz zahtjeva. Prijava na oglas za posao i prvi razgovor za posao nisu situacije u kojima biste trebali nešto 'očekivati' ili uvjetovati. Ukoliko stvarno želite ovaj posao pokažite da ste fleksibilni. Nemojte misliti da time šaljete poruku da ste 'očajni' ili da ćete pristati na bilo što. Upravo suprotno, pokazujete dobru volju, a jednom kada shvate da ste upravo vi osoba koju žele, imat ćete priliku pregovarati o dodatnim temama.

4) Budite kreativni

Kada sastavljate molbu za posao, fokusirajte se na ključne riječi navedene u oglasu za posao i pokušajte ih iskoristiti. Konkretno, možete se referirati na svaki uvjet naveden u oglasu i potkrijepiti ga jednim konkretnim primjerom. Izbjegavajte fraze. 

5) Budite ljubazni

Koliko zaista želite ovaj posao? Zaista? Jeste li sigurni? Onda to i napišite/recite. Budite aktivni, potrudite se zvučati pozitivno i uzbuđeno, kao da se radujete novoj prilici. Ponekad nam je neugodno govoriti ono što smatramo očitim ("Pa naravno da želim taj posao, zašto bih se inače prijavio na oglas?"), ali morate imati na umu da su poslodavcima draži kandidati koji otvoreno kažu da žele posao i vesele se mogućnosti da rade takav posao od onih koji šute i misle da se takav njihov stav podrazumijeva.

6) Budite iskreni - samo ne pretjerujte :)

Procijenite sami sebe prije nego što se prijavite na oglas. Koje su vaše jake i slabe strane? Poslodavci ne vole perfekcioniste, već ljudi koji dobro poznaju sebe, svjesni su svojih mana i imaju želju razvijati se profesionalno i osobno. Ipak, ako ste na bivšem poslu dobili otkaz zato jer ste se često svađali sa šefom, taj dio je mudro prešutjeti :) 

7) Pročistite svoje profile

Vi koji već godinama imate profile na društvenim mrežama sigurno ste zaboravili na pola fotografija, informacija i komentara koji se tamo mogu pronaći. Vrijeme je za čišćenje, prije nego što neželjeni sadržaj pronađe netko drugi!

Izvor: Lifehack

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.