Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Pravnik odgovara: Otkaz ugovora o radu nakon završetka porodiljnog dopusta

Za vrijeme trudnoće, odnosno u roku od 15 dana od dana prestanka trudnoće, poslodavac ne smije otkazati ugovor o radu trudnici.

Pravnik odgovara: Otkaz ugovora o radu nakon završetka porodiljnog dopusta

Pitanje;

Po zakonu o radu poslodavac nema pravo dati otkaz osobi 15 dana nakon završetka porodiljnog. Zanima me, da li se osoba koja bi se trebala vratiti na posao može svojevoljnom izjavom odreći tog roka od 15 dana, te da joj otkaz nastupi s danom završetka porodiljnog, odnosno danom poslije. Da li je takva izjava pravno valjana ili ju zakon o radu smatra ništavom? Godišnji je iskorišten u potpunosti. 

Odgovor;

Sukladno članku 34. Zakona o radu, za vrijeme trudnoće, odnosno u roku od 15 dana od dana prestanka trudnoće, poslodavac ne smije otkazati ugovor o radu trudnici. U slučaju da poslodavac ipak otkaže takvoj osobi ugovor o radu, takav otkaz je ništetan te predstavlja prekršaj temeljem Zakona o radu. Novčana kazna za poslodavca za takav prekršaj iznosi od 61.000,00 do 100.000,00 kn. 

Davanje izjave radnice da pristaje na takav otkaz ne mijenja činjenicu da je takav otkaz ništetan.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.