Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Studentima najzanimljiviji društveno-humanistički studiji, žele raditi u inozemstvu

Održana besplatna karijerna savjetovanja za više od 2000 budućih studenata.

Studentima najzanimljiviji društveno-humanistički studiji, žele raditi u inozemstvu

Više od 2000 maturanata – budućih studenata – posjetilo je karijerna savjetovanja koja su tijekom listopada, u organizaciji Algebre, te uz suradnju sa portalima MojPosao i EduCentar, održana u 10 gradova širom Hrvatske. 

U komunikaciji sa stručnim savjetnicima, maturante je najviše zanimalo kakva ih konkurencija očekuje, kakve su im šanse za upis željenog fakulteta te koliko im je bodova potrebno za upis na pojedini fakultet. Unatoč tome što se radi o zvanjima s viškom radne snage na tržištu rada, maturanti i dalje najviše interesa pokazuju za društveno-humanističke studije uz nastavak slabijeg interesa za prirodoslovne, znanstvene, matematičke i inženjerske smjerove.

Budući studenti u velikom se broju raspituju o mogućnosti rada u inozemstvu i studiju izvan Hrvatske, a društveno-humanistički studiji i dalje su im zanimljiviji od STEM područja (znanost, tehnologija, inženjerstvo, matematika) unatoč tome što se u Europskoj uniji osjeća upravo nedostatak ovakvog profila radnika. Po dojmovima karijernih savjetnika koji su proveli ovaj projekt, velika većina mladih i dalje smatra da se u Hrvatskoj do dobrog posla može uglavnom "preko veze".

„Maturantima je odabir studija, odnosno budućeg zanimanja veliki izazov i u tom smislu nemaju dovoljno konkretnih informacija. Učenici nisu navikli tražiti podatke i izgubljeni su u šumi informacija koje su im dostupne kroz različite kanale te im je teško izdvojiti ono najvažnije i prema tome se organizirati za sve što ih čeka tijekom godine. Stoga se pokazalo važnim sve postojeće informacije sumirati i prikazati ih na njima konkretan i iskoristiv način“, izjavila je Klaudija Šarkanj, prof., voditeljica karijernog savjetovanja u Otvorenom učilištu Algebra.

"Možemo reći da je mladima traženje posla u trenutku kad se pripremaju za maturu dalek pojam, ali su pažljivo saslušali savjete vezane uz pisanje životopisa, pripreme za intervju te koja su najtraženija zanimanja u ovom trenutku u Hrvatskoj. Obzirom na postavljena pitanja, vidjelo se i da ih zanima daljnja edukacija budući istraživanja pokazuju da je inicijativa te financiranje daljnjeg učenja i razvoja u ovom trenutku u velikom postotku na samim posloprimcima. Velika većina i dalje misli da se posao dobiva preko veze, ali pritom jasno razlikuju klasičnu 'vezu' od 'preporuke' kad se na posao prima preporučeni kandidat jer ima sve kvalifikacije odnosno iskustva i tražena znanja tj. odgovara uvjetima", kaže Marija Kolovrat, voditeljica portala EduCentar.

Opsežna karijerna savjetovanja dio su sveobuhvatnog programa priprema za državnu maturu te uvod su u novi ciklus priprema za polaganje ispita državne mature koje Učilište Algebra organizira i ove godine – i to sa sjajnim uspjehom, jer je prema podacima za 2014. ukupno 93 posto polaznika ovih priprema odmah u prvom roku upisalo željeni fakultet. Novi ciklus priprema za polaganje državne mature započinje u svim većim urbanim središtima Hrvatske 22. studenoga, a sljedećega će proljeća Učilište Algebra ponovno organizirati veliko testiranje znanja koje će maturantima pomoći da na vrijeme utvrde koliko dobro vladaju potrebnim znanjima – besplatnu probnu maturu. Više informacija o ovim pripremama za državnu maturu, njihovim prednostima u odnosu na konkurenciju i raspoloživim terminima zainteresirani maturanti mogu pronaći na www.drzavnamatura.hr.

U skladu s interesom koji maturanti pokazuju za pojedine vrste studija, Učilište Algebra ove godine uvodi i pripreme za polaganje prijemih ispita na Medicinskom, Pravnom, Filozofskom i Arhitektonskom fakultetu, omogućavajući time maturantima da se na jednom mjestu i kroz kontinuirani rad i učenje, pripreme i za državnu maturu i za specifične prijemne ispite na pojedinim fakultetima. Više informacija o ovim pripremama može se pronaći na www.drzavnamatura.hr/pripreme-za-prijemne-ispite/

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.