Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Otkaz ugovora o radu za vrijeme porodiljnog dopusta?

Sukladno odredbama Zakona o radu, za vrijeme trudnoće, korištenja rodiljnog, roditeljskog, posvojiteljskog dopusta, odnosno u roku od petnaest dana od prestanka trudnoće ili prestanka korištenja tih prava, poslodavac ne smije otkazati ugovor o radu trudnici i osobi koja se koristi nekim od tih prava.

Otkaz ugovora o radu za vrijeme porodiljnog dopusta?

Pitanje; 

Zaposlena sam na neodređeno na rukovodećem položaju. Nemam zamjenika. Nedavno sam zbog komplikacija u trudnoći morala hitno na bolovanje. Poslodavac mi nudi drugo radno mjesto ( na koje bih pristala) jer ne znam kada ću se moći vratiti na posao. 

Je li moguće dobiti otkaz ugovora o radu s istovremenim sklapanjem drugog ugovora o radu ( kod istog poslodavca ) za vrijeme bolovanja. Napominjem da se glede odredbi Zakona o radu trudnici ne smije uručiti otkaz, no ova vrsta novog Ugovora o radu koristi i meni i poslodavcu s obzirom da stvarno neću biti u stanju voditi firmu, a sklopit ćemo drugi Ugovor na neodređeno vrijeme za druge poslove. 

Također me zanima, ukoliko ne bude prekida u radnom odnosu, moram li raditi na novim poslovima minimalno tri mjeseca da bi ostvarila pravo na trudničko bolovanje. Trenutno imam 2 godine i 9 mjeseci neprekinutog staža.

Odgovor;

Sukladno odredbama Zakona o radu, članak 34., za vrijeme trudnoće, korištenja rodiljnog, roditeljskog, posvojiteljskog dopusta, odnosno u roku od petnaest dana od prestanka trudnoće ili prestanka korištenja tih prava, poslodavac ne smije otkazati ugovor o radu trudnici i osobi koja se koristi nekim od tih prava.

Takav otkaz je ništetan, ako je na dan davanja otkaza poslodavcu bilo poznato postojanje okolnosti ili ako radnik u roku od petnaest dana od dostave otkaza obavijesti poslodavca o postojanju okolnosti te o tome dostavi odgovarajuću potvrdu ovlaštenog liječnika ili drugog ovlaštenog tijela.

Međutim, radnik i poslodavac mogu sklopiti sporazumni raskid ugovora o radu te sklopiti novi ugovor o radu, ili sklopiti aneks ugovoru o radu kojim se mijenja radno mjesto radnika. Dakle nije potrebno otkazati ugovor o radu ako su i radnik i poslodavac suglasni da se ugovor o radu izmijenit, tj. da radnik radi na drugom radnom mjestu. Sklapanje tako novog ugovora o radu ne predstavlja prekid radnog odnosa s obzirom da se radi samo o izmijeni radnog mjesta radnika, dok radni odnos traje i dalje. 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.